Abdelkader Benali verliest juryplek Inktspotprijs door tweet

Schrijver en presentator Abdelkader Benali is door de stichting Pers & Prent uit de jury van de Inktspotprijs gezet, de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening. Benali liet zich op Twitter negatief uit over cartoonist Ruben Oppenheimer, een van de kanshebbers voor de Inktspotprijs.

Lotte Grimbergen
Volgens Stichting Pers & Prent kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid. Beeld ANP
Volgens Stichting Pers & Prent kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.Beeld ANP

Oppenheimers opdrachtgever NRC besloot maandag een tekening van de cartoonist over de Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah niet af te drukken en van de website te halen. Oppenheimer zelf zette de tekening vervolgens op Twitter. Abdelkader Benali reageerde met een tweet op de spotprent: 'Die cartoonist zou in de Nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd.'

Volgens stichting Pers & Prent kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid. 'De schijn van partijdigheid wordt gewekt en Pers & Prent acht dit oneerlijk en onwenselijk', schrijft de stichting op haar website.

Benali begrijpt de beslissing van de stichting. 'Ik had mijn waffel moeten houden. Een jury verliest zo haar vermeende objectiviteit. Als een ander jurylid zo'n opmerking had geplaatst, dan zou ik daar ook een lijn bij trekken.' Ondanks de commotie neemt Benali zijn tweet niet terug: 'Ik censureer mezelf niet, maar het is allemaal heel erg ongelukkig.'

Grote boze wolf

De gewraakte cartoon was bedoeld ter illustratie van een opiniestuk van Dyab Abou Jahjah zelf. De tekening laat publicist Abou Jahjah zien als grote boze wolf, die het opengesneden lijk van een van de drie biggetjes op zijn rug draagt. In het gezicht is de afbeelding van Abou Jahjah verwerkt.

De jury van de Inktspotprijs bestaat nu uit voorzitter Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. De prijs wordt op 27 september uitgereikt in Nieuwspoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden