TheaterrecensieKalief van Nederland

Abdelkader Benali, een begenadigd performer, meandert in de vertelling van zijn jeugd ★★★★☆

In zijn boeken liet hij al zien dat hij het kan. En nu toont hij het in het theater: Abdelkader kan verhalen vertellen.

Abdelkader Benali Beeld Ben van Duin
Abdelkader BenaliBeeld Ben van Duin

‘Wie goede verhalen kan vertellen, is nooit alleen’. Dat zei de grootmoeder van schrijver Abdelkader Benali toen hij als jongetje met zijn ouders bij haar op bezoek was, ver weg in een dorpje in Marokko. Verhalen vertellen: kleinzoon Abdelkader kan het. In zijn boeken, zijn kookboek en nu ook in het theater. Momenteel toert hij rond met de solovoorstelling Kalief van Nederland, waarin hij de Verhalen uit 1001 nacht, het personage Sheherazade en zijn eigen familiegeschiedenis met elkaar verbindt. Een persoonlijke vertelling, als een hommage aan zijn grootmoeder.

In het begin ligt Benali rusteloos op bed in een hotelkamer in Beiroet. Hij woont daar een conferentie bij over het belang van de Arabische vertellingen uit 1001 nacht. Daar ontmoet hij een beeldschone vrouw. Ze flirten met elkaar, zij belooft naar zijn kamer te komen, hij neemt een extra shotje deodorant en borstelt zijn baard. Maar zij komt niet.

In die tussentijd, vol verwachting en geilheid, meandert Benali in de vertelling van zijn jeugd, waarin hij voor ‘Turkie’ werd uitgemaakt, het schoolreisje naar De Efteling ging en gezinstripjes per oude Mercedes naar Marokko gingen.

Net op het moment dat je denkt: het is allemaal mooi en lief en voorbeeldig, stelt hij via een omweg de positie van de vrouw in de Arabische wereld aan de orde. Het meisje van de conferentie blijkt kunstenaar en zij heeft een schilderij gemaakt waarop enkel afgehakte vrouwentongen te zien zijn. Het symboliseert het monddood maken van de vrouw in haar cultuur. Knap.

Daarnaast is Benali een begenadigd performer. Met een bijna jongensachtig enthousiasme heerst hij over dat podium dat bestaat uit een eenzaam hotelbed en een duizend-en-eenverwachting.

Kalief van Nederland

Theater

Tekst en spel: Abdelkader Benali, productie Bos Theaterproducties.

17/11, De nieuwe liefde, Amsterdam; tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden