Ab Visser Biografie

De noeste broodschrijver Ab Visser krijgt een biografie, en terecht

Zijn roman Rudolf de Mepse werd zowel door Vestdijk als W.F. Hermans geprezen, en Jan Greshoff bejubelde hem. Maar veel heeft die waardering van vakbroeders niet gebaat: de biografie van schrijver-criticus Ab Visser (1913-1982) staat in het teken van 'de doorbraak die nooit kwam' en van zijn gevoel van miskenning.

Biograaf Michiel van Diggelen is zeer duidelijk: behalve een getalenteerd auteur was Visser ook een broodschrijver. Na zijn voortreffelijk mislukte opleidingen tot timmerman en onderwijzer koos hij radicaal voor 'een leven van de pen', bij voorkeur de pen van de protestants-christelijke dichter met een voorliefde voor God, Guido Gezelle en Moeder Natuur. Toen hij in 1958 de Hendrik de Vriesprijs kreeg, noemde Visser het een keuze voor 'een roekeloze loopbaan'. Dat zou het blijven, en juist dat maakt deze biografie zo uniek en terecht: Vissers levenslange overwintering op zijn eilandje in de republiek der letteren. Om te leven van de pen moest hij ook 'een handelsreiziger in eigen werk' zijn, en soms een 'woordkakker'. Van Diggelen gebruikt die kwalificaties niet minachtend maar ter zake.

Jammer genoeg gaat Van Diggelen niet diep in op Vissers bloemlezing-annex-vertaling 25 Jonge Franse dichters. Er gaan geruchten dat die alle 25 door Visser zelf verzonnen zijn. Maar zelfs dat aantal was niet genoeg om door te breken. Ab Visser, voor al uw letteren. Broodschrijver, zeker, maar altijd vers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden