bladMoesson

Aardbeien met slagroom aan het Meer van Sarangan in het magazine Moesson

null Beeld

Moesson, ‘Indisch maandblad’ en voorheen Onze Brug en Tong Tong genaamd, is in een nieuw jasje gegoten, zoals veel bladenmakers een restyling plegen te noemen. Hoofdredacteur Vivian Boon doet het ook, in haar voorwoord van het zomernummer.

Achter Moesson en de nieuwe hoofdredacteur gaat een mooi verhaal schuil. Het blad bestaat al 64 jaar. De oprichter, de Indische schrijver en journalist Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon), is de opa van Vivian. In het ‘meest Indische huis van Den Haag’, aldus Boon in Villamedia magazine, waren ook haar ouders aan het werk voor het blad, als vormgever, eindredacteur en beheerder van de abonnementenadministratie.

Boon groeide op ‘tussen de Indische ooms en tantes’ en werkte onder meer voor AT5, RTL Nieuws en de NOS. Bij het stuk in Villamedia was een foto van haar geplaatst als kind, op de cover van Tong Tong. Het moest zo zijn dat ze hoofdredacteur werd.

De opgave die ze zichzelf als hoofdredacteur heeft gesteld: ‘Welke verbinding heb ik nog met wat mijn grootouders hebben meegemaakt? Ik merk dat mijn Indische vrienden met dezelfde vragen bezig zijn. Met deze zoektocht naar identiteit, naar wat ons bindt. Dat ga je terug zien in Moesson.’

Het verleden is een belangrijke pijler. Vijf mensen die de Japanse bezetting en wederopbouw in Nederlands-Indië bewust hebben meegemaakt, blikken terug. Ook wordt teruggekeken op de eerste vakanties in Nederlands-Indië en Indonesië. Fijne zwart-wit foto’s tonen een verloren gegane wereld.

Een vrouw van 92 vertelt over vooroorlogse uitstapjes naar het Meer van Sarangan op Java. Het menu ter plekke zal niet meer worden geserveerd: ‘Ook al at ik liever Indisch eten, het Europese eten was hier geweldig, vooral de rabarber en de aardbeien met slagroom.’

Anders dan in de ‘glossy met een Indisch tintje’ Pinda die vorig jaar verscheen, is Moesson BN’er-vrij. Het terrein is breed, met een mix van kunst, cultuur en geschiedenis en, natuurlijk, de Indonesische keuken. De opa van de hoofdredacteur wordt in meerdere artikelen genoemd, wat niet vreemd is. Tjalie Robinson was samen met Rob Nieuwenhuys de belangrijkste beschermer van de Indische cultuur en geschiedenis in postkoloniaal Nederland.

Zijn kleindochter zet zijn werk voort, voor een klein deel online, op moesson.com. Vivian Boon heeft het oude logo van het blad weer een plek gegeven op de cover, met de tekst ‘Trouw, Branie en Ondernemend’. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het niet bij Moesson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden