Recepten Volkskeuken

Aardappels in Zweedse dille-roomsaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Aardappels in Zweedse dille-roomsaus (bijgerecht voor 2 personen).

Beeld Sake Slootweg

Mijn goede vriend M. en ik gaan graag samen op vakantie. Als een gezapig stel dat elkaar niks meer te vertellen heeft, zitten we urenlang zwijgend op een terras stapels kranten te lezen. Ik bestel een dubbele espresso voor hem en hij een spa rood mét een citroentje voor mij.

Misschien is er één verschil tussen ons en al die andere stellen.
’s Avonds gaan we samen uit, maar komen niet altijd samen thuis. In een restaurant in Lissabon raakten we aan de praat met twee Zweedse zusjes. Ze hadden wijn over en waren het er totalt överens dat wij moesten meehelpen opdrinken. Gingen we ook mee dansen? Dat klonk M. als muziek in de oren en mij ook. Nu hij onder de pannen was, kon ik fijn vroeg naar bed.

Sake Slootweg.

Het jaar daarop gingen we op zomervakantie naar Kopenhagen met het plan om naar Stockholm te rijden. Onderweg begon het te dagen. Waar woonden die zusjes ook alweer? Ze hadden toch gezegd dat we echt een keer moesten langskomen? Dit soort ‘jaar-na-dato-ontmoetingen’ pakken vaak ongemakkelijk uit, maar nu werden we werkelijk als oude vrienden onthaald in een roodgeschilderde sprookjesboerderij in het echte Småland. Het bos stond al vol cantharellen en er was een weelderige moestuin. Nu was het mijn beurt. Terwijl M. op de veranda rustig een krant opensloeg, bakten de zusjes en ik de cantharellen en maakten we een Zweedse favoriet: dillstuvad potatis, aardappelen in dille-roomsaus.

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappelen, gewassen, geschild

25 g boter

25 g bloem

175 ml melk

175 ml room

1/2 theel. citroenrasp van een gewassen citroen

1 theel. citroensap

4 eetl. dille, fijngehakt

Kook de aardappelen in gezouten water beetgaar. Giet af, bewaar het kookvocht en stoom de aardappelen droog. Laat ze wat afkoelen en snijd in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer tot een gladde roux en laat een minuut zachtjes pruttelen. Roer er een scheut (50 ml) kookvocht doorheen en klop de melk en de room er vervolgens in scheutjes doorheen met een garde. Laat een minuut zachtjes doorkoken. Proef of het niet meer melig smaakt en breng op smaak met zout, peper, citroenrasp, citroensap en dille. Schep de aardappelen erdoorheen. De Zweden eten hun dillstuvad potatis graag met zalm. Ik vind het lekker met gebakken champignons, erwtjes en worteltjes uit de oven.

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.