Aantal Firefox-gebruikers bereikt dieptepunt, Explorer blijft de grootste

Het aantal Firefox-gebruikers heeft vorige maand met een marktaandeel van 12,9 procent een dieptepunt bereikt. Ook Safari, de browser van Apple, ziet haar aantal gebruikers afnemen in het voordeel van Google Chrome. Dat meldde Computerworld gisteren.

Naomi Skoutariotis
Firefox-logo Beeld anp
Firefox-logoBeeld anp

De voorbije twee maanden is het gebruikersaandeel van de internetbrowser Firefox op alle platforms, zowel wat de computer als het mobiel internet betreft, de diepte in gedoken. Dat aandeel bedraagt nog maar 12,9 procent en is het laagste percentage in vijf jaar. Het probleem is dat Mozilla, het bedrijf achter Firefox, er maar niet in slaagt om mobiele surfers aan te trekken.

In de maand juni maakte 17,3 procent van de surfers gebruik van mobiel internet. Vergeleken met juni 2013 is dat is een stijging met 52 procent.

Marktaandeel
Microsoft Internet Explorer: 48,4%
Google Chrome: 22,6%
Mozilla Firefox: 12,9%
Apple Safari: 12,3%

Slechte timing
De timing kon niet slechter zijn. In november loopt het contract tussen Mozilla en Google af. De deal houdt in dat gebruikers van Firefox automatisch de zoekmachine Google toegewezen kregen en zorgt voor het grootste deel van Mozilla's inkomen. In 2012, het laatste jaar waarvan de financiële gegevens beschikbaar zijn, legde Google ongeveer 272 miljoen dollar (200 miljoen euro) op tafel. Goed voor 88 procent van het hele inkomen van Mozilla.

Ondanks de zware terugval, blijft het aandeel van Firefox groter dan dat van Safari. Dat hinkt achterop met 12,3 procent.
Google behaalde het grootste voordeel bij het verlies van haar concurrenten. Het aandeel van Chrome steeg sinds april met 1,5 procent en strandt op een totaal marktaandeel van 22,3 procent.

Internet Explorer domineert
Internet Explorer blijft de markt domineren met een aandeel van 48,4 procent. Het aantal Explorer-gebruikers op de computer stijgt tot 58,4 procent, het hoogste aandeel sinds februari 2011. Alleen bij mobiel internet blijft de browser van Microsoft laag scoren (2 procent).

Ondanks de mooie cijfers, wordt Microsoft echter met hetzelfde probleem geconfronteerd als Mozilla. Nu mobiel internet het vast internet is voorbijgestoken zal Internet Explorer zonder tablet- en mobiel internetverkeer haar invloed stilaan verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden