Review

Aanstekelijk plezier maakt veel goed in Helden

Hoewel het spel niet overal even sterk is, blijft Helden een belangrijke en aanstekelijke voorstelling. Sommige spelers zingen beter dan ze acteren, maar de spelvreugde maakt veel goed.

Melissa Fortes, Boyd Grund, Sonia Andrade, Nilson Andrade, Adison dos Reis en Sandro Lima in Helden door Art e Mais.Beeld Annette Embrechts

Veelkleurig is een understatement. Publiek en performers van de muziektheatervoorstelling Helden hebben bijna alle huidskleuren. De voorstelling, over de Kaapverdische vrijheidsstrijder Amílcar Cabral, begint even losjes als ze anderhalf uur later eindigt: lachend en swingend valt iedereen elkaar om de hals. In de tussentijd vlechten zes acteurs (onder wie goede zangers) en vier muzikanten verschillende visies op Cabrals onafhankelijkheidsstrijd tegen Portugese kolonisten in elkaar.

In de jaren zestig probeerde deze landbouwingenieur en partijleider- een intelligente en fijngevoelige echtgenoot, zo blijkt- het zelfbewustzijn van boeren, slaven en havenarbeiders te organiseren, om de onafhankelijkheid van Guinee-Bissau en Kaapverdië te bespoedigen. De medeoprichter van de PAIGC (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde) bekocht zijn verzet met de dood, vermoord door, nota bene, een ontevreden medestander.

Helden

Theater
Naar leven en dood van Amílcar Cabral, door Art e Mais
5/5, MAASPodium, Rotterdam

Bij publiek en performers zit Amílcar in het bloed, getuige de shirts en mutsjes in Cabo-Verde-motief. Gelukkig vervallen de makers, verenigd in Art e Mais, niet in adorerend, biografisch theater. Ze steggelen voortdurend over aanpak en invalshoek en nemen zichzelf graag op de korrel. De boeiendste scènes zijn die waarin Sandro Lima, Boyd Grund, Adison dos Reis en hun drie collega's elkaar aftroeven en ongemakkelijke opdrachten in de schoenen schuiven.

Het spel mag nog wel beter. Zeker wanneer er kinderen worden vertolkt, oogt dat semiprofessioneel; sommige performers zijn betere zangers dan acteurs. Maar het aanstekelijke plezier waarmee met weinig middelen (sinaasappelkistjes, groene junglejassen, werkhandschoenen en videobeelden) een belangrijk besef wordt vertolkt, maakt veel goed: een grotere zaak vraagt zelfopoffering. Bovendien leggen keyboard, drums en gitaren het geheel in een lekker badje van muziekstijlen, van Caboswing tot Hazes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden