Aanleggen van nieuw kabelnet voortaan vrij

Ieder geïnteresseerd bedrijf kan in de toekomst telefoon- of kabelnetwerken in de grond aanleggen. Dat staat in de nieuwe telecommunicatiewet....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Jorritsma heeft het wetsvoorstel vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamer. De nieuwe wet moet meer concurrentie mogelijk maken op de markt voor telecommunicatie (telefonie, radio- en tv-kabel en nieuwe communicatiediensten). De bestaande kabelbedrijven vinden dat zij gedupeerd worden door de introductie van concurrentie.

In de wet staat dat voortaan iedereen het recht kan krijgen om in de grond te graven en kabelnetwerken aan te leggen. Gemeenten moeten nieuwe kabelbedrijven 'gedogen'. Volgens de Vecai heeft dat tot gevolg dat bestaande kabelbedrijven hun exclusieve machtiging op de exploitatie van kabelnetwerken verliezen. De bestaande kabelnetwerken zullen daardoor minder waard worden.

'Dit is wrang voor kabelexploitanten die in het recente verleden nog een hoog bedrag hebben betaald voor het overnemen van een kabelnet', schrijft de belangenorganisatie in een reactie. Zo verwisselde het Amsterdamse net enige tijd geleden voor 700 miljoen gulden van eigenaar. De Vecai denkt dat gemeenten die nu nog eigenaar zijn van hun kabelnet in de toekomst niet meer kunnen rekenen op dergelijke hoge verkoopprijzen.

Een woordvoerder van het ministerie denkt dat het wel mee zal vallen met de directe gevolgen van de nieuwe mogelijkheid. 'We verwachten niet dat het storm zal lopen met gegadigden die willen gaan graven. De benodigde investeringen zijn enorm.' Het ligt volgens hem meer voor de hand dat geïnteresseerden gebruik zullen willen maken van het bestaande fijnmazige netwerk, en slechts hier en daar een eigen netwerk zullen aanleggen.

De nieuwe wet schrijft voor dat bestaande bedrijven zoals de PTT en kabelexploitanten nieuwe aanbieders toegang tot hun netwerk moeten bieden tegen een redelijke vergoeding. Deze 'interconnectie'-plicht geeft nieuwe communicatiebedrijven de mogelijkheid om meteen alle potentiële klanten te bereiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden