TheaterrecensieEen goed jaar

Aangrijpend en grappig theater over een imploderend gezin ★★★★☆

De toneelvoorstelling Een goed jaar begint met een schijnbeweging. De jongvolwassen Gaya (gespeeld door Kaatje Kooij) is ‘schoon’ verklaard. Ze is genezen, na jaren van chemo’s, angsten en prematuur rouwende gezinsleden naast haar bed. Genoeg reden tot vreugde, zou je denken, maar dan moet het drama dus nog beginnen.

Vincent Kouters
Een goed jaar van Theatergroep Suburbia. Beeld Bart Grietens
Een goed jaar van Theatergroep Suburbia.Beeld Bart Grietens

Schrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert, al decennia lang hét theaterduo voor het betere huis-, tuin en keukendrama, maakten Een goed jaar bij Theatergroep Suburbia. Afgelopen weekend ging de voorstelling voor dertig man in première in Almere. De komende tijd is de voorstelling , zolang het mag, nog te zien. En dat is goed nieuws.

Want Een goed jaar is aangrijpend, grappig en veelal knap gespeeld theater over een gezin dat lijkt te imploderen, dankzij de abrupte veranderingen in ieders leven. De dochter worstelt met het verlengde leven dat haar is gegund. De zoon (Piet Kooij) is hopeloos op zoek naar zingeving.

Afgelopen weekend ging de voorstelling voor dertig man in première in Almere. Beeld Bart Grietens
Afgelopen weekend ging de voorstelling voor dertig man in première in Almere.Beeld Bart Grietens

En de ouders? Tja, die moeten natuurlijk de verloren gewaande jeugd en seksdrive, waar hun relatie ooit op stoelde, zien terug te vinden. Anneke Blok en Paul R. Kooij spelen dit echtpaar, dat slecht omgaat met hun legenestsyndroom. Hun ruzies zijn formidabel, de scheldpartijen lekker banaal. Wittenbols tekst weet die banaliteit, zoals altijd, te paren aan soms verrassend poëtische zinnetjes. Bovendien legt de puntige regie van Ligthert de nadruk op de eigenaardigheden van de personages en niet het venijn. Zodat het hele verhaal nooit een tranendal wordt, maar altijd speels, herkenbaar en hoopvol blijft.

Dat de hele voorstelling, naast Anneke Blok, gespeeld wordt door de echte acteursfamilie Kooij is een leuk gegeven, maar lijkt niet per se iets toe te voegen aan het spel. Opvallender is de keuze van de makers om het publiek de hele tijd met koptelefoons op te laten zitten, waardoor de versterkte stemmen van de personages klinken én een sfeervol geluidsdecor van het Zwolse duo Brothertill.

Ook hier is de vraag: waarom? Aanvankelijk creëert deze techniek een enorme afstand tussen publiek en spelers. Maar dat ongemak verdwijnt langzaam, naarmate het drama zich ontrolt. Dat is een knappe verdienste van de spelers, de muziek en de andere makers en bewijst andermaal de aangrijpende kracht van deze voorstelling.

Een goed jaar

Theater

★★★★☆

van Peer Wittenbols, door Theatergroep Suburbia, regie Rob Ligthert. Met Anneke Blok, Paul R. Kooij, Piet Kooij en Kaatje Kooij.

Kunstlinie Almere Flevoland, 23/10. Tournee t/m 19/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden