Aan tafel!

De opdracht was dit jaar moeilijk, vreesde tekenaar Peter de Wit al. Toch wist de jury zes winnaars te selecteren. Die staan vanaf vandaag op de plek van Sigmund.

null Beeld
Beeld

U bent dus klaar met Jan Mulder. Althans, als we een groot deel van de inzendingen voor de Sigmund-wedstijd moeten geloven. De opdracht dit jaar, verzin een tekst voor de autocue van Matthijs van Nieuwkerk, bracht velen ertoe voorgoed af te rekenen met de veel geziene tafelheer van De Wereld Draait Door.

'Ik twijfel er niet aan dat na het commentaar van dr. Sigmund de heer Mulder nooit meer op tv zal verschijnen', schreef bijvoorbeeld Johan Bax uit Terheijden. Onze favoriet kwam van Gé Simons: 'Dit was dan je allerlaatste keer hier Jan. We hebben een plaatsje gereserveerd bij Madame Tussauds.'

Een applausje voor deze inzenders: de man in het midden is inderdaad Jan Mulder. En dus niet, beste meneer Hans Stikvoort, Diederik Samsom. En dus ook niet 'Grijndanus' (wie is dat?) of de afperser van Linda de Mol. Gelukkig had het merendeel van de lezers dit wel begrepen, zo konden we tevreden concluderen tijdens het juryberaad.

De kwantiteit liet dit jaar te wensen over. Klom u bij de voorgaande edities nog massaal in de pen, nu moest de jury het doen met 560 inzendingen - eenderde van het aantal dat vorig jaar in de brievenbus terechtkwam. Sigmunds bedenker Peter de Wit was al bang dat een breed onderwerp als 'het jaaroverzicht van DWDD' te moeilijk zou zijn. Anders dan bij 'Occupy Sigmund' in 2011 en bij de burkababes op de catwalk in 2013, kon het deze keer alle kanten op gaan. Dat ging het ook.

Populair was de bekende rollende r van Matthijs van Nieuwkerk. Een pagina-vullende 'Ga doorrrrrrrrrrrrr...' is (grafisch) erg leuk, maar niet bijster origineel, bleek uit tientallen soortgelijke inzendingen, variërend van 'Sigmund gaat doorrrrrr', 'Tot zoverrrrrr, tot morrrrrrgen', 'Dokterrrrrr Sigmund' en 'Doorrrrrr naar 2015'. De leukste uit deze categorie legde ook een link met de psychiatrie, wat de inzender tot een van de winnaars maakte. Maar daarover later meer.

Ook veel gezien: Sigmund als tafelheer. De kleine, cynische psychiater is volgens u goed inwisselbaar met 'azijnpisser' en 'mopperkont' Mulder, die in de talkshow maandelijks zijn top-5-ergernissen bespreekt. 'Jan, beste vriend, mag ik je voorstellen aan Sigmund?', deed Gerald Steverink uit Nijmegen een poging. 'Met zijn unieke en donkere kijk op de wereld zal hij na de winterstop onze vaste maandelijkse zuurpruim zijn en, ik weet het zeker, jou op voortreffelijke wijze vervangen.'

Winnaarrrrrs

De winnaars zijn:
Peter Breedveld (Den Haag), Math. M. Willems (Stedum), Jan Kouwenhoven (Utrecht), Dick van Dongen (Delft), Sylvia Giesen en stripauteur Vick (Meersen). Zij staan vanaf vandaag op de vaste plek van psychiater Sigmund.

Actualiteit

Inhaken op de actualiteit gebeurde nauwelijks, afgezien van wat witte heroïne in de oliebollen en jihadstrijders die verplicht bij Sigmund op consult moeten. Tot ongenoegen van alle juryleden kwam er weinig seks en schunnigheid voorbij. Daar leende de tekening zich dit jaar ook minder voor, dus het is u vergeven.

Waarmee we wel blij waren, was de originaliteit, een punt waarop de voorgaande jaren nog magertjes werd gescoord. Bij de beste vijftig inzendingen zaten genoeg creatieve doordenkertjes. 'We zijn nog nooit zo gelukkig geweest', schopte het net niet tot de zes winnaars, en ook 'Dokter Sigmund, gefeliciteerd met uw benoeming tot therapeut des vaderlands' verdient een eervolle vermelding. Fan waren we van 'Kom op, Jan, één positieve opmerking over onze tafelgasten. Je kunt het.' Al vonden we de laatste zin overbodig.

Tips

Dat brengt ons tot de belangrijkste tips voor volgend jaar.

1) Probeer niet te veel woorden in een ballonnetje te proppen. De 'volledig verantwoorde biologische anti-jihadistische sfeerversterkende duurzame atheïstische eerlijke dierproefvrije en gelijkwaardige oliebollen zonder E-nummers' vonden we leuk, maar de tekst had beknopter gekund.

2) Kwak niet zomaar wat op papier, maar schaaf nog eens aan je creatie. In de woorden van Peter de Wit: 'Een oneliner is snel bedacht, maar vervolgens moet je hem wel tien keer herschrijven voor hij perfect is.'

De jury: Peter de Wit (tekenaar Sigmund), Arno Haijtema (redacteur), Corine de Vries (managing editor) en Nina Schuyffel (redacteur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden