Recensie Veenbrand

Aan beleidspraat geen gebrek in het boek van SCP-directeur Kim Putters (twee sterren)

Kim Putters: Veenbrand – Smeulende kwesties in de welvarende samenleving

Prometheus; 192 pagina’s; € 19,99.

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, maakt zich grote zorgen. Hij spreekt van de ‘vloek van de economische overvloed op korte termijn’, die ons blind maakt voor ‘de smeulende polarisatie die er achter schuil gaat’. Voor je het weet, waarschuwt de SCP-baas, slaat die veenbrand om in een laaiend vuur dat onze gezellige Nederlandse samenleving zal verteren.

Putters spreekt liever van een ‘inclusieve samenleving’. Aan beleidspraat geen gebrek. Het is een en al ‘aanvliegen’, ‘voorsorteren’, ‘duurzaamheidstransitie’ en ‘kennisinfrastructuur’ wat de lezer te verstouwen krijgt. En natuurlijk de ‘digitale netwerksamenleving’. Die, schrijft Putters, ‘vraagt om een snellere wisselwerking met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, maar ook met een veranderende praktijk’. Wat u zegt, buurman.

Putters is bang dat mensen het vertrouwen verliezen in het vermogen van de overheid om vraagstukken als migratie, klimaatverandering en globalisering in goede banen te leiden. Hij verwijt ‘de politiek’ gebrek aan visie en fixatie op de korte termijn. De ‘compromiscultuur’ moet worden doorbroken met behulp van ‘on- en offline raadplegingen’. Er moet een ‘sociaal contract’ worden gesloten. En, u ziet ’m al aankomen, er moet een ‘nieuw verhaal voor en over Nederland’ worden bedacht om de dolende burgers te bezielen.

Van een SCP-directeur mag je dan wel verwachten dat hij laat zien wat we ons bij die visie, dat contract en dat verhaal moeten voorstellen. Liefst goed onderbouwd met cijfers en argumenten. En ook graag met inachtneming van financiële randvoorwaarden, afweging van prioriteiten en een verkenning van de haalbaarheid. Hier gaat Putters de mist in. Hij wil alles tegelijk: heel veel nieuw beleid, maar ook herstel van wegbezuinigde voorzieningen. Als je al zijn voorstellen bij elkaar optelt, explodeert de rijksbegroting.

Of de beleidsdrift van brandweerman Putters onze samenleving echt hittebestendig zal maken, valt te betwijfelen. Zo constateert hij een groeiend tekort aan vakmensen. Maar tegelijkertijd wil Putters naast Engels ook Frans, Duits, geschiedenis, maatschappijleer en museumbezoek verplicht stellen. Dat levert ongetwijfeld zeer erudiete loodgieters, monteurs en verpleegkundigen op, maar misschien niet genoeg om aan de toekomstige vraag te voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden