Aaibare boa’s en duiven zonder trui Kop en nog wat

In HP/De Tijd worden het linkse NOS Journaal, de slappe verslavingszorg en de leugenachtige Nederlandsche Bank onder vuur genomen. Veel kieteliger is het wekelijkse stukje waarin een bekende Nederlander over de relatie met zijn huisdier vertelt....

Wie meer over Wouter Bos wil weten, kan beter Nieuwe Revu opslaan. Het blad heeft de PvdA-lijsttrekker uitputtend gevolgd en doet daarvan verslag in een zwaar geïllustreerd artikel van negentien pagina’s.

Vrij Nederland zou ook kunnen. Daarin geeft Bos zestig ter zake doende antwoorden op evenzoveel vragen. Waren alle (interviews met) politici maar zo to the point. VN portretteert ook Fred Teeven, het aanstaande VVD-Kamerlid. Genoemde kenmerken van de man: streetwise, integer, dealmaker en grenzenopzoeker. Teeven staat vijfde op de VVD-kandidatenlijst. Hij hoeft dus niet bang te zijn voor het idee van Jozias van Aartsen om de Kamer terug te brengen tot 75 leden, die hoogstens twee dagen per week vergaderen. Had Van Aartsen, die zijn leven lang invloedrijke posities in het Haagse heeft bekleed, dat niet wat eerder kunnen zeggen? Of heeft hij al die jaren ontkend dat er een probleem was? Maakte dat hem somber en verzweeg hij het om die reden? Als dat zo is, gaan bij de lezers van Elsevier de alarmbellen rinkelen, want in dat blad worden bovengenoemde kenmerken genoemd als behorend bij de depressieve man. Het is voor een man al een hele toer te erkennen dat hij ziek is, laat staan dat hij in de buurt van een oplossing komt. Hij zal in therapie moeten of medicijnen moeten slikken. Hardlopen en fietsen helpen ook.

De interviewrubriek van Hugo Camps is deze week overgenomen door Liesbeth Wytzes, die een gesprek had met Martine Delfos (59). De psycholoog is al veertig jaar niet meer bij de kapper geweest. Haar haar hangt dan ook als een gordijn tot op haar middel. Ze is erg verlegen, zegt ze. Vandaar. En dan wel een heel boek over seks schrijven.

Verwarrend allemaal. Net zo verwarrend als de negatieve stemadviezen die de redacteuren van De Groene Amsterdammer geven. Zo te lezen zit aan elke partij wel een vlekje. Dat stemt weinig optimistisch, net als de voorspelling dat elke kiezer volgende week donderdag hoe dan ook met een kater wakker wordt.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden