entertainmentaaf leest de sterren

Aaf leest sterren: Nicole Huisman protesteert en verdient tegelijkertijd bij en boerin Annemiek wordt de nieuwe Marnix

Elke week belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week: Nicole Huisman en boerin Annemiek.

Bord

Iedere jonge vrouw van deze tijd weet wat haar te doen staat: acuut feminist worden, een roze beanie op je kop zetten en daar – anders is het nutteloos – eindeloos over instagrammen. Vooral afgelopen zondag, bij de vrouwenmars op Internationale Vrouwendag, toen female meer dan ooit the present was. Met een hashtag ervoor.

Nu heeft uw sterrenkijker niets tegen feminisme: ze was al feminist toen de rest van de mensheid dat nog met mannenhaat en okselhaar associeerde – toen was okselhaar dus óók nog niet in! Maar het Nieuwe Feminisme – nou ja, laten we even het protestbord van sterrenstylist Nicole Huisman ontleden.

Huisman liep mee in de vrouwenmars met haar vriend en vriendinnen, en plaatste er prachtige zwart-witfoto’s van op Instagram. Op hun borden stonden teksten als ‘We rise by lifting others’. Tot zover absoluut niets nieuws. Maar wat stond daar nou onder? Het logo van Linda Meiden. Ja, Huisman en haar vrienden, onder wie de andere sterrenstylist Yara Michels, liepen rond met protestborden met het logo van een vrouwenglossy erop.

Was dit een hashtagsamenwerking? Een sponsordeal? Protesteren en tegelijkertijd bijverdienen? Wellicht is dat juist feministisch? In ieder geval was het politiek actief doen met een advertentie voor een groot bedrijf op je bord.

De Instagramvolgers van Nicole Huisman hadden hier niets op aan te merken. Zij plaatsten alleen maar hartjes onder haar foto’s en natuurlijk het enige belangrijke wat een echte hardcore feminist tegen een andere echte hardcore feminist zou zeggen: ‘Zo knap.’

Marnix

Het programma Boer zoekt vrouw is inmiddels onderdeel van de Nederlandse canon, en zoals met elk cultuurfenomeen heeft het ook intern zijn eigen vaste waarden. Zo is er altijd het mahoniehouten interieur, het ongemakkelijke moment (maal duizend) en de Knappe Boer (elk seizoen één, maximaal twee). En er ontstaat nu ook een nieuwe vaste waarde: de Marnix.

‘Wordt Annemiek de nieuwe Marnix?’ luidde de gealarmeerde kop op de site van AD. Dat betekent dat we met een boer, of in dit geval boerin, te maken hebben die het arsenaal aan liefdeskandidaten bij nader inzien maar niks vindt. In een eerder seizoen hadden we al de stugge Marnix, die voor veel tenenkrommende situaties zorgde (tenenkrommende situaties, vanaf dag één een vast onderdeel) door ‘zijn vrouwen’ niet leuk te vinden. En dus ook niet al te leuk te behandelen.

Nu hebben we Annemiek, die behalve de enige vrouw ook nog de Knappe Boer van dit seizoen is. Maar die voelt ’t dus niet helemaal. ‘Ik zou graag willen dat er al iets van gevoel begint te komen, maar nee, het is er gewoon nog niet’, zei ze na een middag vol ongemakkelijke groepsactiviteiten – halfnaakt over een uitgerold stuk rubber een sloot in glijden.

Eigenlijk begrijpelijk, het is juist gek dat alle boeren voorheen automatisch vielen voor hun kandidaten, en andersom.

Dat het ook gewoon níks kan worden, zó wordt Boer zoekt vrouw pas een afspiegeling van het ware leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden