Aaf leest sterren: Gekruiste benen en nieuwe oude nieuwtjes

Aretha Franklin werd vervoerd in dezelfde lijkwagen als Rosa Parks. Beeld
Aretha Franklin werd vervoerd in dezelfde lijkwagen als Rosa Parks.

De schoonheid en de troost van Aretha's gekruiste voeten op een foto, plus een oud maar nieuw nieuwtje.

Voeten

Eind augustus is voor veel mensen de tijd om opnieuw te beginnen, want ook als je geen kinderen hebt of geen kind meer bent, is de nazomer het moment dat je als het ware je nieuwe schoolagenda kunt ruiken. Mét de bijbehorende goede plannen en voornemens. Een heel nieuw leven na de zomervakantie.

Toch was het in de sterrenwereld meer de week van de dood; Aretha Franklin werd opgebaard, de site van Avicii werd omgebouwd om als herdenkingssite te dienen en, op kleinere schaal, laste Radio 10 een Michael Jacksondag in, want die zou deze week 60 zijn geworden.

Om bij Aretha Franklin te blijven: wat ons raakte aan haar opbaring was niet alleen het feit dat zich lange rijen vormden voor het Charles H. Wright Museum of African American History in Detroit, of dat ze vervoerd werd in dezelfde lijkwagen als Rosa Parks (een witte Cadillac LaSalle uit 1940), maar vooral de plaatsing van haar voeten. Die lagen, gestoken in hoge, rode lakpumps, bevallig over elkaar gekruist. Alsof ze alleen maar een dutje aan het doen was. Ontroerend en ontwapenend.

Dat opbaren en met zijn allen naar een dood lichaam kijken heeft iets vreemds, maar uw sterrenkijker kwam deze week tot het besef dat het voor bijna alle mensen het enige moment is dat ze hun idool, of gewoon een beroemdheid, ooit rustig van dichtbij kunnen bekijken. Nu maar hopen dat niemand een selfie met Aretha maakt, zoals een Ierse puber deze week tijdens een audiëntie met de paus deed. (De paus vond dat trouwens prima.) Wij hebben alleen haar gekruiste voeten op een nieuwsfoto gezien, en vinden dat al mooi genoeg.

Verhouding

Romy Schneider wilde het wel uitschreeuwen. Beeld
Romy Schneider wilde het wel uitschreeuwen.

Weet u nog, de Geschiedeniskat uit Minoes? Die kwam altijd met oude nieuwtjes aanzetten omdat ze veel tijd doorbracht in de vensterbank van de geschiedenisles op een middelbare school. Welnu, uw sterrenkijker voelt zich de Geschiedeniskat, want hier is een nieuwtje over iemand die al dood is, of eigenlijk over haar moeder, die nog langer dood is, die het stiekem deed met iemand die ook al heel lang dood is. Deze verhouding tussen twee overledenen was evengoed een dikke headliner op telegraaf.nl, want het zijn ook niet de minsten (of juist wel). ‘Romy Schneiders moeder sliep met HITLER!’ om de enthousiaste Telegraaf-kop meteen maar even te citeren.

Hoe zit het? Welnu, er is een geluidsband opgedoken van een interview dat journaliste Alice Schwarzer ooit opnam met Romy Schneider, waarbij Schneider op een gegeven moment vraagt om de band stop te zetten en uitroept: ‘Ik zweer je, mijn moeder had een verhouding met Hitler.’ Volgens Alice Schwarzer wilde Schneider dit belastende feit ‘wel uitschreeuwen’. Het interview gaf Schneider vijf jaar voor haar mysterieuze dood (zelfmoord of hartaanval?) op haar 43ste.

Wie het hele verhaal over Hitler, Romy en Magda Schneider – moeder Magda speelde trouwens ook in de Sissi-films, ze was daarin de tante van Keizer Frans Jozef I – verder uitgesponnen wil zien, moet niet Shownieuws of RTL Boulevard in de gaten houden, maar de Duitse kunstzender Arte, die over twee weken de documentaire Ein Abend mit Romy uitzendt, waarin Alice Schwarzer uitlegt hoe dat lange, nachtelijke interview verliep.

Arte, ook wel eens een leuke bron voor roddeltjes!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden