TV-recensie Aad Mos

Aad de Mos is – vanaf Ibiza – de grote winnaar van het WK

Beeld de Volkskrant

Natuurlijk, het WK duurt nog lang, er gaat nog van alles gebeuren. Maar eigenlijk is Aad de Mos nu al de grote winnaar. Aad de Mos is helemaal niet in Rusland, oh nee. Aad de Mos is duizenden kilometers verderop, lekker op Ibiza. Daar houdt hij vakantie. Maar een WK zonder Aad de Mos is toch helemaal geen WK? Klopt, en dat weet Aad de Mos zelf ook. Daarom neemt Aad de Mos vanaf Ibiza elke dag een filmpje op waarin hij zijn voorspellingen voor de speeldag doet, of daarop terugblikt. 

Dat gaat ongeveer zo: Aad de Mos, met petje achterover en grote zonnebril op zijn neus, kijkt in de camera van zijn telefoon. Het beeld schudt een beetje. Op de achtergrond liggen bootjes in het heldere water van Playa de Talamanca. ‘Zo. Nou, we zijn geland op Ibiza. Vakantie kan beginnen. Even een biertje drinken met de voetjes in het zand. En dan om vijf uur even beneden in het zaaltje Marokko-Iran bekijken. En dan vanavond natuurlijk om acht uur de topper Spanje-Portugal. Ook even in het zaaltje. Dan lekker eten, vanavond. De groetjes allemaal.’ De filmpjes staan op de Instagrampagina van Aad de Mos, @aad300.

Een dag na het eerste filmpje was er een nog mooier filmpje, misschien wel Aad de Mos zijn beste werk. Aad de Mos, heer van het goede leven, ligt met ontbloot bovenlijf op een bedje. Hij lijkt te gutsen van het zweet, maar hij kan ook net uit het zwembad komen. Hij heft zijn hoofd op van het bedje en praat in de camera, wat er buitengewoon ongemakkelijk uitziet. Aad de Mos zegt wat over Ronaldo en Messi, maar je kan alleen maar aan nekproblemen denken. Een van de reacties bij het filmpje is ook: ‘denk om je nek, Aad’.

In een ander filmpje staat Aad de Mos midden op een terras voor een omgekeerde mountainbike. Dit keer houdt iemand anders zijn telefoon vast, waardoor Aad de Mos zijn handen vrij heeft, maar niet echt lijkt te weten wat hij nou met al die vrijgekomen ledematen moet doen. Aan het eind van vrijwel alle filmpjes trekt Aad de Mos steeds, goedbedoeld, een ongemakkelijke grimas die voor een glimlach moet doorgaan.

Geloof me, ik zou het liefst alle zeventien filmpjes die Aad de Mos tot nu toe plaatste hier tot in detail willen bespreken, maar ik heb maar vijfhonderd woorden. Stuk voor stuk zijn het monumenten voor knulligheid, vertedering en absurdisme. ‘Panama. Dat kennen we natuurlijk alleen maar van het Panamakanaal en de Panama Papers.’ Is het kunst? Misschien wel. Misschien is dit hoogbegaafde humor en een parodie op zijn collega’s voetbalanalisten. Of misschien vindt Aad de Mos het heel gewoon dat hij onder meest informele omstandigheden allerlei bloedserieuze analyses staat te geven terwijl het beeld van links naar rechts zwiept. Beschikt Aad de Mos over een sublieme notie van zelfbewustzijn of juist een volledig gebrek daaraan? Wat maakt het ook uit, de groetjes allemaal. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden