Review

A Wolf at the Door is een grimmig en spannend verhaal over ontvoering

A Wolf at the Door
Thriller/Drama
Regie: Fernando Coimbra.
Met: Leandra Leal, Milhem Cortaz, Fabiula Nascimento
100 min., in 4 zalen

Spannend debuut, al heeft de regisseur zich onvoldoende in de menselijke psyche verdiept.

Pauline Kleijer
null Beeld Imagem Filmes
Beeld Imagem Filmes

Het moet een vergissing zijn. Het verkeerde meisje is ontvoerd. De ouders van de 6-jarige Clara zijn helemaal niet rijk en vijanden hebben ze ook niet. Hoe kan het dat hun dochter door een vreemde is meegenomen?

Het antwoord op die vraag wordt al gauw onthuld in de verontrustende Braziliaanse thriller A Wolf at the Door. Binnen tien minuten zit er een verdachte op het politiebureau. Daarmee is de waarheid nog niet boven tafel; het speelfilmdebuut van regisseur en scenarioschrijver Fernando Coimbra, gebaseerd op een waar gebeurde misdaad, gaat over leugens en bedrog.

De verdachte van Clara's verdwijning, de 25-jarige Rosa Maria, blijkt een affaire te hebben gehad met Bernardo, de vader van het meisje. Zijn vrouw Sylvia wist van niets. Terwijl Bernardo zichzelf tegenover een agent vrijpleit ('dat is toch normaal, alle mannen doen dat') en zijn versie van het verhaal vertelt, heeft Rosa Maria haar eigen kijk op de geschiedenis. In een serie flashbacks laat A Wolf at the Door beide versies zien, het is aan de kijker welk perspectief het dichtst de werkelijkheid benadert.

Dat is een mooie zet van Coimbra, die zijn zelfverzekerde, stijlvolle debuut rustig in een steeds naargeestiger richting koerst. De vergelijking met Fatal Attraction (het jarentachtig-drama dat mannen waarschuwde voor al te gewillige minnaressen) dringt zich op, maar A Wolf at the Door is minder hysterisch en des te grimmiger.

Misdaden worden niet door monsters, maar door gewone mensen gepleegd. Jammer genoeg verdiept de regisseur zich niet genoeg in zijn personages om duidelijk te maken waar het precies misgaat. Bernardo, Rosa Maria en Sylvia worden te dunnetjes geschetst. Spannend is A Wolf at the Door wel, maar een afdaling in de psyche van een crimineel wil de film niet worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden