A Pen of All Work, Homo sapiens & The Big Sick

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Frits van der WaaFloortje SmitKevin TomaSacha Bronwasser en Berend Jan Bockting
null Beeld
Beeld

1. Beeldende kunst: A Pen of All Work

Bonnefantenmuseum Maastricht, t/m 29/10.

Met het overzicht A Pen of All Work van Raymond Pettibon, eerder getoond in The New Museum in New York, heeft het Bonnefantenmuseum iets bijzonders in huis gehaald. Ten eerste door de omvang: zevenhonderd werken is (bijna té) veel. Maar, tweede bijzonderheid, juist uit die veelheid komt iets bovendrijven wat eerder nog niet zo duidelijk was: 's mans scherpe, diepzwarte analyse van de Amerikaanse samenleving.

Beeldende kunst

A Pen of All Work

2. Documentaire: Homo sapiens

Regie: Nikolaus Geyrhalter

Geen enkele apocalyptische speelfilm haalt het qua einde-der-tijdensfeer bij Nikolaus Geyrhalters nieuwe filmessay. Geyrhalter speurde van Fukushima tot Bulgarije naar gebouwen, straten en zelfs complete stadswijken waar de bewoners spoorslags zijn verdwenen. Hij filmde die verweerde plekken in lange statische shots. Zodoende schiep hij een akelig overtuigende wereld zonder ons, waarin de natuur, de dieren en het verval de triomferende hoofdpersonages zijn.

Film

Homo sapiens

3. Film: Valerian and the City of a Thousand Planets

Regie: Luc Besson

Het verhaal over de jonge ruimtereizigers Valerian en Laureline is relatief eenvoudig, en feitelijk ondergeschikt aan de gedetailleerde wijze waarop Besson zijn universum vormgeeft. Hij is met ongeremde creativiteit te werk gegaan. Tot in de vezels van Valerian is te merken dat de maker weinig tot niets in de weg is gelegd tijdens de verwezenlijking van zijn fantasie. In de wereld van de moderne blockbuster, waar risicomijding het te vaak wint van originaliteit, is dit uniek.

Film

Valerian and the City of...

4. Muziek: Delft Chamber Music Festival

Delft Chamber Music Festival, t/m 6/8.

Violist Liza Ferschtman, die nu al voor de elfde keer het Delftse Kamermuziekfestival programmeert, heeft een goede neus voor overkoepelende thema's. Ditmaal zet ze met het motto 'Echt waar?' vraagtekens bij het begrip waarheid. Het is een thema met veel filosofische implicaties en tegelijkertijd een paraplu die ruimte biedt aan vrijwel elk muziekstuk; al was het alleen maar omdat musici altijd op zoek zijn naar wat in hun ogen de muzikale waarheid is.

Muziek

Delft Chamber Music Festival

Liza Ferschtman in Begin van een onbekend tijdperk. Beeld
Liza Ferschtman in Begin van een onbekend tijdperk.Beeld

5. Film: The Big Sick

Regie: Michael Showalter

Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden de romantische komedie The Big Sick op het ontstaan van hun eigen relatie. Inclusief gedoe over hun verschil in afkomst en een coma. Het waargebeurde verhaal verdient het verfilmd te worden. Als een scenarist het originele en interessante plot van The Big Sick had verzonnen, was het niet geloofwaardig geweest.

Film

The Big Sick

Zij lag in coma, hij werd geacht te trouwen met een Pakistaanse

Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden de romkom The Big Sick op het ontstaan van hun eigen relatie. Inclusief gedoe over hun verschil in afkomst en een coma. De Volkskrant sprak het echtpaar. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden