De boekenluisteraar a mind of her own

A Mind of Her Own is ingesproken met verschillende accenten en dat doet het boek meer kwaad dan goed

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Deze week: A Mind of Her Own van Paula McLain.

Mag ik uw algoritme zijn? Het kiezen van boeken is voor mij altijd een vol-zintuiglijke actie geweest. Tip van een recensent met 5 sterren? Onvoldoende. Aantrekkelijk omslag? Het helpt. Dikte en gewicht? Tellen mee, zeker in drukke tijden. De geur van het papier bij het openslaan? Denk aan de verse appeltaart in een onverkoopbaar huis, geur is allesbepalend in liefde en leven, maar een lekker ruikend boek dat vol modderige zinnen staat, is toch kansloos. Het lezen van de eerste zin, en als die goed is een hele pagina, is het slotstuk en pas dan wordt er definitief gekozen. Bij het uitzoeken van E-boeken en L-boeken mis ik dus tast en geur. Kies ik daardoor anders? God mag het weten, en God openbaart zich tegenwoordig in het algoritme. Net als bij de oude God, moeten we de krachten van deze nieuwe almachtige niet overschatten. Kijk voor de grap maar eens linksonder in uw Netflixaccount nadat u net een film/serie hebt gezien. Lachwekkende, en onzinnige suggesties die toch drijven op verzamelde data over uw kijkgedrag.

Maar hoe moet het dan wel? Je kunt, net als in het echt, de winkel in. Online worden alle titels net zo aantrekkelijk uitgestald, gecategoriseerd en aangeprezen. Je kunt een stukje luisteren, klinkt de eerste zin naar meer dan laat je je voorlezen. Bij Storytel staat in koeienletters in de header: Wat wordt jouw volgende luisterboek? Met daaronder in onderkast het probleem: ‘duizenden luisterboeken in één app.’

Wat wordt mij dan aanbevolen in de categorie Persoonlijke boekentips?

Nummer 1 is het boek Bad Feminist van Roxane Gay. Een bundel essays uit 2014 van de Amerikaanse schrijfster, cultuurcriticus en opinieschrijfster voor de New York Times. Tegelijkertijd krijg ik mail van Audible dat mijn ‘shiny new credit’ voor me klaar ligt, ik mag een boek uitzoeken. Voor niks, en ze hebben meteen wel een idee waar ik mijn shiny, new credit aan uit moet geven. Wat dacht ik van A Mind of Her Own van Paula McLain. Een Audible original, over de jonge Marie Sklodowska (later Curie), die 25 jaar oud in Parijs aan de Sorbonne studeert, omdat dat een van weinige universiteiten is die vrouwen accepteert. McLain verwierf faam met The Paris Wife, historische fictie over het huwelijk van Hadley Richardson met Ernest Hemingway. De zes hoofdstukken van A Mind of Her Own, die samen niet langer dan 5 kwartier duren, worden voorgelezen door Hillary Huber.

Ik weet niet wie haar heeft ingefluisterd dat het een goed idee zou zijn om de verschillende personages uit te lichten door hun een accent uit hun (veronderstelde) vaderland mee te geven, maar het levert kolderieke toestanden op. Curies promotor Gabriel Lippmann, die toch echt in Frankrijk werd geboren, klinkt als een nazi uit een B-film en de dialogen met Pierre Curie doen vermoeden dat Inspecteur Clouseau uit de dood is opgestaan. Zonde, want het verhaal, verteld vanuit het perspectief van Marie Curie is intrigerend genoeg en met oog voor detail geschreven.

Blijft opvallend dat zowel Storytel als Audible vond dat het tijd was ik een boek ván of een boek óver een vrouw met ‘a mind of her own’ zou luisteren. Laten we dat de algoritmische voorzienigheid noemen.

Op allerlei manieren over boeken schrijven, daar is de boekenredactie van de Volkskrant de hele dag mee bezig. Maar hoe kiezen zij welke boeken uit het enorme aanbod worden behandeld, en hoe bepaal je wat goed en slecht is? Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden