A.F.Th. van der Heijden schreef met Kwaadschiks het beste boek van 2016

De roman Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden is door de boekenredactie van de Volkskrant verkozen tot het beste boek van 2016. Het boek is 'een ruige thriller met verdroomde passages in een stijl die van kluchtig via psychologisch naar inktzwart kan schieten', aldus redacteur Arjan Peters. Het beste non-fictieboek is 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn' van de bioloog Frans de Waal.

Lees alle individuele favorieten van onze specialisten hier.

Arjan Peters
null Beeld Eline van Strien
Beeld Eline van Strien

Ook bekende namen kunnen voor een verrassing zorgen. Dat is de gedachte die we krijgen bij het bekijken van de top-5 met de beste romans en non-fictie die dit jaar (in vertaling ) is verschenen, volgens de lijstjes van redacteuren en vaste medewerkers van Sir Edmund.

Met de titel Moeders zondag verwijst de Engelse routinier Graham Swift (67) naar de christelijke feestdag die in 1924 op 30 maart viel. In deze korte en sublieme roman volgt Swift het jonge dienstmeisje Jane, een weesmeisje zelfs, maar ze leest een boek van -Joseph Conrad en zal zich - zo laten de vooruitblikken zien - ontwikkelen tot een gerenommeerd auteur. De intellectuele welgestelde jongen met wie ze in het geheim een relatie heeft, wacht een harder bestaan.

Top 5 van de Volkskrant

1 A.F.Th. van der Heijden: Kwaadschiks (De Bezige Bij)
2 Frans de Waal: Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (AtlasContact)
3 James Joyce: Dublinezen (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
4 Bruce Springsteen: Born to Run- mijn verhaal (Spectrum)
5 Graham Swift: Moeders zondag (Hollands Diep)

Klik op de titels om de bijbehorende besprekingen te lezen.

De even oude Bruce Springsteen lijkt de zoveelste muzikant op leeftijd die maar eens gaat zitten voor een uitgebreide beschrijving van zijn succesvolle loopbaan. Dat doet hij ook in Born to Run, genoemd naar zijn doorbraakalbum uit 1975, maar bovenal is het boek onthullend door de eerlijkheid waarmee de artiest getuigt van zijn eeuwige twijfel en soms opspelende depressies.

'De olifant is slimmer, maar wij willen dat niet toegeven'

Bioloog Frans de Waal ergert zich aan de borstklopperij van de mens, die meent boven de dieren te staan. Wilma de Rek interviewde hem. (+)

Dat James Joyce in 1914 debuteerde met een verhalenbundel over de benauwenis in zijn geboortestad, wisten we natuurlijk wel. Alleen heette die bundel altijd Dubliners. Onder de handen van de vindingrijke vertalers Bindervoet en Henkes is dat nu Dublinezen geworden, waarmee ze direct duidelijk maken dat de woordkunst van de Ier singulier was.

undefined

Dieren zijn slim en hebben emoties, zegt bioloog Frans de Waal in Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?, een prikkelend overzicht van het onderzoek naar diergedrag in de afgelopen eeuw. Je leert al meteen een stuk meer als je eens ophoudt de mens als standaard te nemen, doceert De Waal, in zijn overtuigende pleidooi.

'Als het schrijven ophoudt, houdt alles op'

De afgelopen jaren ontving A.F.Th. van der Heijden zelden iemand in zijn werkkamer. Eerder dit jaar sprak hij er met de Volkskrant (+) uitgebreid over zijn schrijversleven en zijn roman, Kwaadschiks, waarin hij een psychopaat ontleedt.

Hoogtepunt van het jaar is de ondergang van de veertiger Nico Dorlas, die op een fatale julidag in 2008 verandert van een reclameman in een verbijsterende psychopaat. Een ruige thriller met verdroomde passages in een stijl die van kluchtig via psychologisch naar inktzwart kan schieten: A.F.Th. van der Heijden laat zien hoe vitaal hij op zijn 65ste is: de omvangrijkste roman het jaar is ook de rijkste. Het beste boek van 2016 heet Kwaadschiks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden