Review

A'dam E.V.A.'s succesformule is nog niet uitgewerkt

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

Mark Moorman
Eva van Amstel (Eva van de Wijdeven)en Adam de Heer (Teun Luijkx). Beeld
Eva van Amstel (Eva van de Wijdeven)en Adam de Heer (Teun Luijkx).Beeld

In de eerste aflevering van het derde seizoen van A'dam - E.V.A. hangt de lente in de lucht. De serie over Adam de Heer (Teun Luijkx) en Eva van Amstel (Eva van de Wijdeven) als zijn geliefde is altijd op zijn best geweest om die ongrijpbare momenten in Amsterdam te plukken. En in de ouverture is dat de lichte opwinding die bij een seizoenswisseling hoort, nog eens onderstreept door de huwelijksplannen van Harm-Jan (Rick Paul van Mulligen), beste vriend van Eva, die gevallen is voor een badmeester.

A'dam - E.V.A. (****), drama.
Gezien: afl. 1 en 2 van seizoen 3.
Schrijver: Robert Alberdingk Thijm.
Regie: Norbert ter Hall.
Met: Teun Luijkx, Eva van de Wijdeven, Rick Paul van Mulligen.
Te zien op zondagavond, NPO 3, 20.25 uur.
Kijk afleveringen terug op de website.

Ook in de eerste twee afleveringen die we van het derde seizoen hebben gezien, speelt Amsterdam een hoofdrol. En weer worden de lotgevallen van de hoofdpersonages, die nu een jong kind hebben, maar nog altijd op zoek zijn naar hun plaats in het leven, geflankeerd door een aantal bijverhalen, die samen het centrale thema van de aflevering vormen. De formule werkt nog altijd: de dramatische scènes worden met een kleine crew dwars door de stad opgenomen, terwijl het leven om de acteurs heen verdergaat. In de eerste twee afleveringen worden Koningsdag en de kermis op de Dam maximaal uitgebuit als een machtig decor, dat de makers in de schoot is gevallen.

In het web van ontmoetingen waaruit het leven in een stad bestaat, maakt scenarist Robert Alberdingk Thijm af en toe een zijstap naar een ander verhaal. A'dam - E.V.A. maakt bepaald geen dystopie van het stadsleven, maar benadrukt, jawel, de verbondenheid tussen de inwoners in al hun verscheidenheid. Geen zoetsappigheid hier: de scherpe dialogen, de mix van ingespeelde acteurs en passanten en de wervelende filmstijl zijn nu ook in het buitenland ontdekt. Zo is er een New Yorkse versie van A'dam - E.V.A. in de maak.

In de eerste aflevering van het derde seizoen, met de titel Het mirakel van Amsterdam, zien we hoe er in de aanloop naar het huwelijk van Harm-Jan een aantal kinken in de kabel komen en hoe Eva over een tweede kind nadenkt en uiteindelijk, in de tweede episode, besluit voor twee pubers met een psychotische moeder te gaan zorgen. Als onderliggend thema komt geloof en bijgeloof voorbij, in de figuur van een priester die tegen de wens van de parochie in het huwelijk tussen twee mannen wil bekrachtigen. Dat mirakel van Amsterdam, willen de makers maar zeggen, voltrok zich niet alleen in 1345, maar voltrekt zich nog altijd, op dagelijkse basis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden