75 jaar beeldverhalen van Nederlandse soldaten

Vaste prik op de laatste zaterdag van juni: aan de Kneuterdijk in Den Haag neemt Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander het defilé af van ruim 4.000 veteranen die op verschillende plekken in de wereld op vredesmissie zijn geweest. Ook dit jaar zijn ze van de partij, op zaterdag 25 juni. Kort daarvoor verscheen het tweede deel van 'Op Missie', een bundel verhalen waarin veteranen met hulp van striptekenaars verbeelden wat ze hebben meegemaakt. In 2014 kwam al een eerste deel uit, met tien ooggetuigenverslagen, nu doen vijf nieuwe vertellers hun verhaal. Speciale gimmick van deze uitgave (opgezet door het Nationaal Comité Veteranendag in samenwerking met Uitgeverij Strip2000): het album wordt geleverd met verschillende omslagen, één voor elke tekenaar die heeft meegedaan.

Beeld Rob van Barneveld

Al vijfenzeventig jaar zijn Nederlandse militairen actief om een bijdrage te leveren aan vrede en veiligheid. Soms met zwaar materiaal in bufferzones zodat strijdende partijen elkaar niet in de haren vliegen, soms met een geïmproviseerd veldhospitaal om snel gewonden te kunnen helpen. In 'Op Missie 2' komen zowel historische als actuele missies aan bod. Dace Sietina tekende het verhaal op van de nu 94-jarige Willem Riepma die van 1942-1945 actief was in Sierra Leone als 'gemilitariseerde stuurman': in die jaren werd de koopvaardijvloot ingezet om de geallieerde troepen te bevoorraden. Riepma haalt herinneringen op aan die hete dagen en vertelt hoe de wandelstok die hij toen kocht van een Afrikaanse verkoper hem zijn leven lang heeft begeleid als 'souvenir'.

Emma Ringelding, nog niet zo lang geleden als een van de eersten afgestudeerd aan de afdeling Comic Design van de academie Artez in Zwolle, werd gekoppeld aan kapitein Dennis Stoppelenburg, die deelnam aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Die missie begon in 2014 en duurt tot op de dag van vandaag voort. De kapitein legt uit dat de Nederlanders er vooral 'een observerende rol' hebben: "Als je alle landen die meewerken aan de missie met gereedschap zou vergelijken, is Nederland de zaklamp." Dat is beeldend uitgedrukt en Emma Ringelding maakt er ook nog een fijn plaatje bij.

Als je de verhalen op een rijtje zet, valt al snel de rode draad op: de veteranen hebben misschien geen verwoestende gevechtssituaties meegemaakt, maar altijd is er dreiging en spanning, in een vreemd klimaat, in een vreemde cultuur. Ze moeten de kalmte bewaren in conflicten waar ze zelf geen deel aan hebben en worden vaak geconfronteerd met harde feiten. Rob van Barneveld brengt in beeld wat commandant Antoinette van de Ven in 2005 aantrof in het noordoosten van Pakistan: ingestorte gebouwen, kapotte wegen, puin waaronder mensen liggen die niemand eruit heeft kunnen halen. "Dat was misschien wel het meest frustrerende van de hele missie. Je kunt niet iedereen redden."

Jules Calis, Marcel Ruijters, Dace Sietina, Floor de Goede, Rob van Barneveld en Emma Ringelding

'Op Missie 2'
ISBN: 9789462802148
€ 8,95
Kijk op www.veteranendag.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden