Boeken

73 boeken om je op te verheugen in 2022, nr. 41 t/m 59: thrillers, luisterboeken, jeugdboeken

Hier kijken onze experts op het gebied van thrillers, luisterboeken en jeugdboeken naar uit.

Rob Van ScheersHugo Blom en Pjotr van Lenteren
null Beeld Avalon Nuovo
Beeld Avalon Nuovo

Thrillers: Baldacci, Fields, Winslow

Het spookboek van Terry Hayes staat ook voor 2022 weer op de rol. De Britse Australiër Terry Hayes is de auteur en scriptschrijver die in 2013 een wereldwijde hit had met de terrorismethriller I Am Pilgrim. De opvolger The Year of the Locust wordt al sinds 2015 aangekondigd, maar is nog steeds niet verschenen. Nu wordt mei 2022 genoemd als datum. Op internet zien de fans het somber in. Zo van: dat zal dan wel voorjaar 2045 worden.

Op wie we in mei wel kunnen rekenen is de Amerikaanse auteur David Baldacci. In een nieuwe episode van zijn Aloysius Archer-reeks laat hij deze privédetective en WO II-veteraan in 1953 de duistere kant van Hollywood onderzoeken: Schaduwstad (Bruna; € 21,99).

Deel 4 van de populaire reeks Doggerland hebben we dan al gehad. De getroebleerde inspecteur Karen Eiken Hornby weet zich in Rennen of sterven (Luitingh-Sijthoff; € 21,99) geconfronteerd met een schietpartij tijdens een Pride Parade. Verschijnt in maart.

Dezelfde uitgever brengt de vertaling van We Own This City (Deze stad is van ons; € 21,99) – een truecrimerelaas van de Amerikaanse journalist Justin Fenton, die een groot hedendaags schandaal bij de politie van Baltimore blootlegde. Naar buiten toe waren ze gevierde misdaadbestrijders, ondertussen plukten ze de hele stad leeg. De Amerikaanse recensies waren vorig jaar alvast lovend. Verwacht in mei.

Van Adrian McKinty, de Ierse schrijver die in 2019 flink scoorde met De ketting, komt in april de thriller Het eiland (Boekerij; € 21,99). Een nieuwbakken Amerikaans stel gaat voor een welverdiende vakantie naar Australië, maar het loopt al snel uit op een nachtmerrie, begrijpen we.

De gereputeerde Amerikaanse schrijver Don Winslow komt met een nieuwe trilogie. De locatie: Providence, Rhode Island. Het tijdvak: 1986. Hoofdpersoon is Danny Ryan, een 29-jarige havenarbeider van Ierse komaf. Hij verricht weleens wat klusjes voor een Iers misdaadsyndicaat, kruimelwerk. Maar dan komt hij terecht in een bendeoorlog met de Italianen. Het eerste deel Stad in brand (HarperCollins Holland; € 21,99) verschijnt eind april. Klinkt als een ambitieus project.

De Britse auteur Helen Fields bouwde met haar lotgevallen over de Schotse inspecteur Luc Callanach en diens hoofdinspecteur Ava Turner al snel een vaste lezersschare op. Deel vijf over dit dynamische duo uit Edinburgh komt in vertaling uit bij Ambo Anthos: Perfecte misdaad (€ 20,-). Half februari.

En dan is er nog Chris Hadfield. Canadees, ex-astronaut, twee vluchten gemaakt in de Space Shuttle, gezagvoerder van het ISS geweest. En nu is hij thrillerschrijver. Eind januari verschijnt in vertaling De Apollomoorden (The House of Books; € 23,99). Koude Oorlog in de ruimte. Wij tegen de Russen. Meer bewijs dat – zoals ik al eens in mijn column signaleerde – space opera’s plotseling weer heel hip zijn. (Rob van Scheers)

Luisteren: Kondo, Proust, vogelzang

Nu we zeker zijn dat de min of meer intelligente avondlockdown met een jaar of drie is verlengd, kunnen we ons weer overgeven aan wat echt belangrijk is: wandelen, opruimen, en Netfl… eh boeken beluisteren. Het allermooiste is dat we komend jaar het een met het ander kunnen combineren.

Zo verschijnt vrijwel direct na de jaarwisseling eindelijk het luisterboek van de bestseller Opgeruimd van opruimgoeroe Marie Kondo, voorgelezen door Eva Damen. Eindelijk, omdat dit natuurlijk bij uitstek een luisterboek is. Niet eerst dat hele boek lezen en vervolgens geen zin meer hebben om op te ruimen, maar al luisterend zuiverend door het huis trekken, begin maar met de kerstboom. Daarna door naar de (schoon)ouders voor de beste wensen en misschien nog een korte wandeling.

Hé, hoor ik daar een boomkruiper? Wie nog geen mus van een arend kan onderscheiden, laat staan hun gezang, gekwetter of geschreeuw kan zich crossmediaal bijscholen met De virtuoze vogelzanggids, van wie anders dan Nico de Haan. Strikt genomen geen luisterboek. Niet strikt genomen ook niet trouwens. Vooruit, het is een gewoon boek, maar met speciale QR-codes waarmee iedereen, ook de niet-gevaccineerde, toegang krijgt tot de wondere wereld van de vogelgeluiden. Nico doet eerst zelf de boomkruiper na en wel zo slecht dat de echte boomkruiper daarna een geliefde oorwurm zal worden.

Met het voortduren van de pandemie zal ook de geestelijke volksgezondheid onder druk blijven staan en daarmee gelukkig ook de aandacht daarvoor. Mens sana, weet u nog. In mei verschijnt deel vijf in de serie Hoofdzaken, het boek Waarom ga je niet wat leuks doen, van schrijver en muzikant Aafke Romeijn, die al sinds haar jeugd kampt met zware depressies. Ze leest zelf voor.

We blijven nog even aan de donkere kant, althans daarmee verwierf Hanya Yanagihara vijf jaar geleden faam toen haar A Little Life een bestseller werd. Begin januari verschijnt de opvolger To Paradise en zoals dat gaat met reuzen(verkopers) is er tegelijkertijd een vertaling die ook subiet is voorgelezen. Naar het paradijs omspant drie eeuwen Amerikaanse geschiedenis, speelt zich af in 1893, 1993 en 2093. Voorlezer van dienst is Maarten Heijmans, die in de toneelproductie van Een klein leven door ITA de rol van Willem speelde.

Over het omspannen van tijd gesproken, daar is de uitsmijter van 2022: de complete cyclus Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust zal komend jaar voorgelezen verschijnen. De kant van Swann, voorgelezen door Louis van Beek, verscheen dit jaar al, vanaf 24 februari zal er iedere zeven weken een nieuw deel verschijnen om te eindigen bij Prousts sterfdag, 18 november. Hebben we alweer een heel jaar kwijtgespeeld. (Hugo Blom)

Jeugdboeken: Beerten, Kunst, De Wild

Kunstenaars moet je af en toe goed boos maken. Daar komen mooie dingen van. Dat het kinderboekenweekgeschenk dit jaar door twee Australische bestsellerschrijvers wordt gemaakt, zet tenminste één uitgever aan tot extra aandacht voor eigen auteurs: De Grote-Niet-Te-Vermijden-Nederlandse-Kinderboekenschrijversverhalenbundel (Lemniscaat, werktitel). De oproep leverde naar eigen zeggen al na een minuut de eerste toezeggingen op. Het kan niet anders dan een heel fijn leesavontuur worden, komende herfst.

En het wordt sowieso een jaar om ons hartgrondig op te verheugen. Diverse schrijvers komen met boeken waar we lang op hebben moeten wachten. Marco Kunst, bijvoorbeeld. Die schrijft, een enkele uitzondering daargelaten, vooral fantasievolle verhalen voor jonger publiek. Maar hij debuteerde in 2004 met de ambitieuze, filosofische sciencefiction-jongerenroman Gewist, over een jongen die per ongeluk door een computer uit de samenleving wordt gestoten.

Dit voorjaar komt hij met iets wat minstens even ambitieus klinkt: Patroon (Gottmer, 12+), waarin Mylo de dood van zijn beste vriend veroorzaakt en daarna, op zoek naar verlossing, een reis door Amerika maakt. Zijn ondanks alles loyale opa gaat met hem mee.

Minstens zo veelbelovend: De rest van ons leven (Querido, 14+) van de Vlaamse jongerenauteur Els Beerten. Sinds het prachtige Allemaal willen we de hemel uit 2008 hebben we dertien jaar moeten wachten op een opvolger. Fredo Santoro groeit op in een Italiaanse gemeenschap in Engeland als Mussolini de kant van de nazi’s kiest. Hij moet onderduiken en komt uiteindelijk in het arme zuiden van zijn onbekende moederland terecht.

Emiel de Wild is ook al zo’n langzame schrijver, die, tot nu toe, het wachten waard blijkt. Na de indringende jongensboeken Broergeheim (2013) en Wie ik ben (2015) verschijnt in april Toen mijn broer een robot werd (Leopold, 9+). De titel verraadt dat de liefde voor een broer, of wie hij vroeger was, hem bezig blijft houden. Tijs’ broer is zichzelf niet meer. En wat heb je aan een broer die je broer niet is? Met zijn beste vriend bedenkt hij hoe hij van hem afkomt.

Verder kleuren de voorjaarsbrochures opvallend groen. Je telt als uitgever niet meer mee als je niet minstens eens per jaar een titel met een vingertje over klimaat en milieu lanceert. Een verademing is het dan als de lekker tegendraadse beroepshumorist Thijs Goverde zich aan het onderwerp waagt in Supergroen (Ploegsma, 10+). Boterbloemen zijn superschurken en van een distel kun je het nooit winnen. Dat belooft wat. (Pjotr van Lenteren)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden