7 redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals een hommage aan Maarten van Roozendaal en Paul Kooikers vleselijke naakten.

Hilde Janssen
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Theater Om Maarten - een hommage aan Maarten van Roozendaal Kleine Komedie Amsterdam, 20, 21, 22 oktober

Vorig jaar overleed zanger en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal. Hij werd tot een van de belangrijkste componisten en en tekstdichters van het Nederlandse (kleinkunst)lied gerekend en bouwde met zijn theatershows een grote schare bewonderaars op. Ook veel vakgenoten waren groot liefhebber van zijn werk. Om Van Roozendaal opnieuw eer te bewijzen treedt een aantal van hen op tijdens drie hommage-avonden in De Kleine Komedie in Amsterdam. Vrienden en vakbroeders, onder wie Marcel de Groot, Ricky Koole, Egon Kracht, Paul de Munnik, Theo Nijland en Beatrice van der Poel, treden op in een programma dat werd samengesteld door zijn vrouw Eva Bauknecht. Na afloop wordt het boek Jij blijft bij mij gepresenteerd, met Van Roozendaals verzameld werk, inclusief bladmuziek.

(Hein Janssen)

undefined

fotografie Paul Kooiker Fotomuseum Den Haag. 18/10 t/m 18/1/2015. fotomuseumdenhaag.nl

Zijn we bij een slager op bezoek of in een openlucht stripteasetent? Nee, het zijn de naakte vrouwen van Paul Kooiker. Gedrapeerd over de keukentafel, half verscholen achter een boom, dubbelgevouwen voor een diepvrieskist. Ongemakkelijk fotografie, zeker voor wie van vrouwelijke schoonheid houdt. Wel karakteristiek en in de beste traditie van andere vleeskunstenaars als Francis Bacon en Lucian Freud.

(Rutger Pontzen)

undefined

beeldende kunst Emoties: geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw Frans Hals Museum, Haarlem, t/m 15 februari

Plezier, woede, verdriet - het treffend weergeven van emoties gold voor een zeventiende eeuwse schilder als het hoogst haalbare, de ziele der Konste. Gastconservator Gary Schwartz brengt in deze intrigerende tentoonstelling een selectie van werken bijeen - onder meer van Frans Hals, Rembrandt, Maarten van Heemskerck - waarin emoties een ondubbelzinnige rol spelen, plus enkele die zich minder makkelijk laten lezen. In het Emolab - een ruimte met films en interactieve computerprogramma's aan het eind van de tentoonstelling - wordt de betrekkelijkheid van artificiële emoties getoond.

(Stefan Kuiper)

undefined

Film Under the Skin Regie Jonathan Glazer

Een alien in Schotland, en wat voor een. Hollywoodster Scarlett Johansson heeft een voor haar doen ongebruikelijke rol, als het beeldschone, levensgevaarlijke én steeds eenzamere ruimtewezen dat nietsvermoedende Schotse mannen naar haar huis voert. Of voert ze die mannen áán het huis? Regisseur Jonathan Glazer (Sexy Beast, Birth) hield zijn bewerking van Michel Fabers roman open, koel en raadselachtig. En ook als je uiteindelijk afketst op zoveel geheimzinnigheid, blijft Under the Skin een SF-nachtmerrie vol verbijsterende beelden die je niet snel zult vergeten.

(Kevin Toma)

undefined

Theater The Immortals Door Toneelgroep Oostpool; première 18 oktober in Huis Oostpool Arnhem; tournee t/m 20 december. toneelgroepoostpool.nl

Het duo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg met onnavolgbare vormen van performancetheater, die vaak raken aan allerlei maatschappelijke onderwerpen. In BIMBO ging het over het vrouwbeeld in de reclame, in It's a small world over de Disneyficatie van de entertainmentindustrie. Bij Toneelgroep Oostpool is het duo nu mede verantwoordelijk voor The Immortals, een theatrale installatie over de oneindige wereld van toeschouwers. Met als basisvraag: Wat betekent het voor de ontwikkeling van de mens dat we onze echte levens steeds meer ondergeschikt maken aan onze virtuele levens?

(Hein Janssen)

undefined

Design Dutch Design Week t/m 26/10 in Eindhoven. ddw.nl

Eindhoven staat negen dagen lang in het teken van design. Up is het thema van deze dertiende editie van de Dutch Design Week. Als altijd zijn er jonge talenten, bekende ontwerpers en gevestigde bureau's die hun werk in festivalsfeer laten zien. Onder meer Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk en Piet Hein Eek tonen nieuw werk. Daarnaast zijn er ook workshops en seminars en natuurlijk de Dutch Design Awards.

undefined

Jeugdtheater Sissi door Theater Sonnevanck. 8+. Tournee t/m 30/11. Sonnevanck.nl

Marije Gubbels schreef voor Theater Sonnevanck een hilarisch-vrolijke campversie van het beroemde levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, oftewel Sissi. Met krullen in dip dye stuitert Sissi op een knalroze skippybal over het podium. Ze wil vooral haar zusje aan keizer Franz Jozef koppelen. Maar dat pakt anders uit. Moeders wil blijkt geen wet. En de rest is geschiedenis. Swingende rock wisselt af met hoffelijke cotillon. En ook de weelderige baljurken en travestiekostuums zijn een bezoekje waard.

(Annette Embrechts)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden