50-plussers langer en vaker online

Vooral 50-plussers zitten vaker en langer op het internet. Dat blijkt uit het halfjaarlijks mediaonderzoek van de STIR, uitgevoerd door Intomart GfK. Van de senioren steeg het percentage regelmatige internetters van 59% in 2007 naar 63% vorig jaar. De gemiddelde surftijd nam toe van 3 uur tot 3,5 uur per week.

Van onze verslaggever

Toch steken deze cijfers schril af bij de jongeren. De groep van 13 tot 34 jaar oud bevindt zich inmiddels ruim 10 uur per week op het internet. En het gaat om bijna iedereen in deze leeftijdscategorie: de zogenoemde internetpenetratie is bij de jongeren maar liefst 99%.

Van alle media is het gebruik van internet als enige nog groeiende, blijkt uit het STIR-onderzoek. Tv kijken, radio luisteren, tijdschriften lezen: het aantal uren dat hier aan besteed wordt, daalt gestaag. Het lezen van kranten bleef vorig jaar gelijk.

Het totale consumptie-aandeel van internet steeg niet bijzonder snel: van 11,3% in 2007 naar 13,7% in 2008. In de groep zware surfers (meer dan 5 uren per week) heeft internet inmiddels een aandeel van 25%. Het onderzoek wordt elk half jaar gehouden onder 2.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder en brengt met name het gebruik van internet in kaart.

Screenshot van www.jeechteleeftijd.nl (Screenshot) Beeld
Screenshot van www.jeechteleeftijd.nl (Screenshot)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden