5 miljoen voor Hyves voor bejaarden

Een groep ouderen uit de regio Nijmegen krijgt vanaf augustus van dit jaar een eigen netwerk op Hyves.

Het is de bedoeling dat de bejaarden en hun mantelzorgers het netwerk gaan gebruiken voor hulpvragen op medisch en welzijnsgebied. De ingewikkelde zorgwereld is tot nu toe een onoverzichtelijke hobbel in de ouderenzorg, zegt hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.

Landelijk model


Het UMC heeft van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMW 3 miljoen euro subsidie gekregen voor het opzetten van een zogenoemde Zorg- en WelzijnsStandaard (ZWS). Zorgverzekeraars en overheid dragen nog eens 2 miljoen euro bij aan het project, dat drie jaar gaat duren. Het is de bedoeling dat er een landelijk model uit voortkomt waarmee van elke kwetsbare oudere de gewenste zorgvraag en -behoefte bekend zijn bij zowel medici als welzijnsorganisaties.

Ouderen komen volgens Olde Rikkert en hoogleraar ouderengeneeskunde Raymond Koopmans in een kwetsbare positie terecht door hun leeftijd in combinatie met teruglopende gezondheid. Niet zelden verliezen zij onnodig hun zelfstandigheid, krijgen ze psychische klachten en komen ze zelfs te overlijden omdat ze niet de juiste hulp hebben gekregen. De acht academische ziekenhuizen in Nederland doen mee aan het nationale programma ouderenzorgonderzoek, waarvan ZWS een onderdeel is.

Mentale achteruitgang


De regio Nijmegen telt volgens Olde Rikkert tienduizend ouderen in de doelgroep. Huisartsen moeten hun bestanden gaan doornemen om te zien of zij van elke oudere patiënt voldoende weten. Het ziekenhuis gaat de behandelingsprotocollen zonodig aanpassen aan een hoge leeftijd en ervoor zorgen dat hoogbejaarden die worden opgenomen, zo actief mogelijk blijven om fysieke en mentale achteruitgang te voorkomen.

‘We willen als het ware bij de voordeur weten welke zorg een oudere nodig heeft en wat die persoon zelf wil. Door medische en niet-medische zorg, financiën en voorzieningen te combineren met het thuisfront hopen we gaten en overlappingen in het zorgaanbod te dichten’, aldus Olde Rikkert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden