43 Kunstgroepen krijgen 7,8 miljoen

Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) gaat 7,8 miljoen euro verdelen in de vorm van tweejarige subsidies voor muziek, dans, theater en muziektheater.

Het NFPK werd daarbij middelpunt van een controverse, door enkele gerenommeerde kunstinstituten geen subsidie meer te verstrekken, of met een forse vermindering te confronteren. De ‘witte plekken’ die vooral in de sectoren nieuwe muziek en wereldmuziek ontstonden, zoals het NFPK zelf erkende, lijken nu weer gedeeltelijk ingekleurd.

Naast de nieuwemuziekgezelschappen Ives Ensemble (319 duizend euro), MAE (220 duizend) en LOOS (148 duizend) hebben de wereldmuziekgezelschappen van Lucas van Merwijk, Randal Corsen en Ben van den Dungen het vangnet gehaald. Op jazzgebied profiteren onder anderen het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (205 duizend euro) en de New Cool Collective Big Band (62 duizend).

In totaal hebben 103 theater-, dans-, muziek- en muziektheatergroepen tweejarige steun aangevraagd (tezamen voor 21 miljoen). De helft van hen werd in augustus afgewezen bij de vierjaarscyclus. 26 groepen blijken nu wel succesvol. Het NFPK schrijft dit toe aan een beoordelingscriterium: voor de tweejaarscyclus is meer gelet op de kwaliteit van de projecten, en minder op die van het ‘organisatorische apparaat’,

In totaal zien 43 aanvragers hun tweejaarsprojecten geheel of gedeeltelijk gehonoreerd, waaronder de muziektheatergroepen De Helling van Klaas en Gerrie de Vries, het Groningse Lach en een Traan en de jeugdmuziektheatergroep Tafel van Vijf.

In de dans lijkt het motief ‘nieuw voor oud’ te hebben geteld. Oudgedienden als Piet Rogie en Hans Tuerlings (Raz) hebben het nakijken. Drie vrouwelijke choreografen die de laatste jaren opvielen – Nanine Linning, Nicole Beutler en Ivana Muller – krijgen wel subsidie.

In de theatersector zijn groepen gehonoreerd die al een poos meedraaien, zoals Het Syndicaat, Space en De Vogelfabriek. Ook Dries Verhoeven doet mee. Afvallers zijn Theater Ea en Urban Myth.

Voor een dicht loket staan in de muzieksector het Aurelia Saxofoonkwartet, Insomnio, de barokgroep New Dutch Academy, De Lindenberg in Nijmegen en de gamelangroep Gending. Beter af zijn het Doelen Ensemble, Royal Wind Music, Utrecht String Quartet, Osiris Trio en de elektronicagroep POW.

Van de trits befaamde gezelschappen van wie de subsidie sneuvelde bij de vierjaarstoekenning in augustus, hebben Theu Boermans’ Theatercompagnie, het Willem Breuker Kollektief en Ton Koopmans’ Amsterdam Baroque Orquestra dit tweede NFPK-loket niet uitgeprobeerd, evenmin als Asko/Schönberg en het Nederlands Kamerkoor.

Met een aantal van deze getroffenen is het NFPK nog verwikkeld in bezwaarprocedures. Om die te bekorten, hebben Asko/Schönberg en het NFPK vorige week een schikking getroffen, waarbij de voorgestelde subsidievermindering wordt gehalveerd. Bij de commissie muziek hebben enkele beoordelaars inmiddels plaatsgemaakt voor nieuwe leden. Tot hen hoort Bèr Deuss, voormalig directeur van de uitgeverij van nieuwe muziek Donemus.

Het Ives-ensemble
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden