'40 procent van jeugd online seksueel benaderd'

Vier op de tien jongeren is ooit op internet door een onbekende op een seksueel getinte manier benaderd. Het gaat om erotische opmerkingen, een toegestuurde foto of seksueel getinte voorstellen. Driekwart van de jeugd die dit overkwam, was minderjarig. Dit blijkt uit onderzoek door het programma Nationale Misdaadmeter, meldde het AD vandaag. Kenniscentrum Rutgers WPF plaatst kanttekeningen bij het onderzoek.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

15 procent van de minderjarige jongeren heeft wel eens meegemaakt dat de onbekende ook daadwerkelijk probeerde een seksafspraak te maken. De jongeren kregen het contact via social media of een chatbox op internet. Het ging om mensen die zij niet kenden.

De Nationale Misdaadmeter gaat vanavond over het onlinegedrag van jongeren tussen 12 en 24 jaar.

Meisjes worden vaker online seksueel benaderd door onbekenden dan jongens. De helft van alle meisjes heeft dit meegemaakt, tegen een derde van de jongens. Meiden zijn ook duidelijker dat ze hiervan niet zijn gediend: tweederde van de meisjes kapte het gesprek direct af, tegenover een kwart van de jongens. Ruim een derde van de jongens zette het gesprek voort. Bij de meiden deed 6 procent dat.

'Enorme leeftijdsspanne'

Hanneke de Graaf, onderzoeker seksuele gezondheid jongeren bij Rutgers WPF, plaats kanttekeningen bij het onderzoek. 'Ik ben zeer verbaasd over deze hoge cijfers', aldus de onderzoekster van het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit. Uit eigen onderzoek onder jongeren tot achttien jaar blijkt namelijk dat slechts 19 procent überhaupt wel eens een seksueel getint verzoek gehad. 'En als je dan vraagt of dat als vervelend wordt ervaren, dan valt dat getal nog lager uit, namelijk zes procent.'

Voor het onderzoek is er een steekproef gehouden onder jongeren tussen de twaalf en 24 jaar. 'Dat is een enorme leeftijdsspanne. Waarschijnlijk zijn de cijfers daarom zo hoog. Je kunt een twaalfjarige niet met iemand van 24 vergelijken. Want, hoe ouder je bent, hoe meer je het doet.' Tevens gaat dit onderzoek om 'ooit'. Iemand van 24 kan best tien jaar geleden al op internet door een onbekende op een seksueel getinte manier benaderd zijn.

Ook is volgens De Graaf niet duidelijk uit wat voor soort mensen het EenVandaag Jongerenpanel bestaat en hoe het tot stand is gekomen. 'Het onderzoek is waarschijnlijk niet representatief op basis van etnische achtergronden. Die jongeren zitten vaak niet in dit soort panels. Hier is waarschijnlijk sprake van een 'witte-steekproef'.

Daarnaast mist volgens De Graaf in de berichtgeving een bepaalde mate van context. Zo kan uit het onderzoek niet opgemaakt worden of bij de ondervraagde het uitwisselen van seksueel getinte beelden als vervelend werd ervaren. 'In liefdesrelaties gebeurt het vaak bij leeftijdsgenoten. Als het dan verder niet verspreid wordt, dan is het verder niet zo erg.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden