40 bitcoin voor moord op Obama, 124 bitcoin voor omleggen Bernanke

In de krochten van het internet kan sinds kort met de internetmunt bitcoin gedoneerd worden om belangrijke publieke figuren te laten vermoorden. De huidige opbrengst voor het uitschakelen van de Amerikaanse president Obama is 40 bitcoin.

Beeld thinkstock

Sinds Silk Road, de ondergrondse internetmarktplaats voor drugs en wapens, door de FBI is opgerold, verbreekt de koers van de bitcoin het ene record naar het andere. Maar toch wordt de virtuele munt nog steeds vaak met criminaliteit geassocieerd. En niet geheel ten onrechte, want er zijn nog heel wat schimmige zaakjes die via deze munteenheid, waarvan de gebruikers bijna niet te traceren zijn, worden afgehandeld. Zo schrijft Forbes vandaag over Assassination Market, een website waarbij gebruikers anoniem bitcoins kunnen doneren voor een (sluip)moord op bijvoorbeeld de Amerikaanse president Obama of de president van de Amerikaanse Centrale Bank, Ben Bernanke.

Dodenlijst
Net als Silk Road maakt Assassination Market deel uit van het deep web, zeg maar het 'onzichtbare' deel van internet waarvan de internetpagina's niet worden geïndexeerd. De site bestaat nog niet zo heel lang: een maand of vier. De prijs die op de hoofden van de machtigste mensen ter wereld staat, is nog niet al te hoog: Obama 'doet' momenteel 40 bitcoin (ruim 15 duizend euro) en Ben Bernanke, de president van de Amerikaanse Centrale Bank, kan wel 124 bitcoin opleveren (een slordige 60.000 euro). In totaal zijn er zes mensen op de 'hitlijst' geplaatst, onder wie ook Keith Alexander, de directeur van de Amerikaanse geheime dienst NSA (10 bitcoin).

Degene die kan bewijzen de moord te hebben uitgevoerd krijgt het bedrag dat op dat moment is opgebracht. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een functie die het mogelijk maakt om informatie toe te voegen bij een donatie, bijvoorbeeld de geplande datum en tijdstip van de moord. Vooralsnog zijn er voor zover bekend geen moorden gepleegd via Assassination Market.

Alle regeringen vernietigen
Andy Greenberg van Forbes kreeg naar eigen zeggen een gecodeerde email van de maker van de site, die zichzelf Kuwabatake Sanjuro noemt. Sanjuro zegt daarin dat het zijn ultieme doel is om 'alle regeringen te vernietigen, overal'. Als de site groot en populair genoeg wordt, redeneert hij, zal uiteindelijk niemand meer op het pluche durven te gaan zitten. Zijn site lijkt vooral gebruik te maken van het groeiende ongenoegen bij sommige mensen over overheidsbemoeienis.

Of de site überhaupt mensen gaat aanzetten om een moord te plegen, is nog maar zeer de vraag. Maar de site laat wel heel duidelijk de duistere kant zien van een munt die anoniem en zonder overheidsbemoeienis of de tussenkomst van een bank kan worden uitgegeven. Of de FBI actief achter Assassination Market aan zit, is niet bekend.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden