4 maart 2009, foto vrijgegeven van de instorting van het Historisch Stadsarchief, Keulen, foto Frank Domahs / EPA

Zoals hij daar staat, middenin de kamer telefonerend, hand in de zij, kan het niet anders of hij is de bewoner....

Hans Aarsman

Zoekt hij iets, dat hij is teruggegaan? Waarom belt hij eigenlijk?

Ik kom wat later thuis, schat.

Dat kan niet, hij is al thuis. Misschien wonen ze samen.

Waar zei je dat je paspoort lag, op tafel? Ik pak het zo.

De tafel rechts, je ziet net een punt van het tafelkleed, staat wel erg dicht bij het gapende gat, kan hij beter niet naartoe lopen.

Of is hij niet teruggegaan? Na zo’n catastrofe wordt het rampgebied hermetisch afgesloten. Geen politieman die je binnenlaat in een huis waar de helft van verdwenen is, zelfs al kun je aantonen dat je er woont, de risico’s zijn te groot.

Dan zou de foto vlak na de instorting genomen moeten zijn, en was die jongeman thuis toen het gebeurde. Volgens het bijschrift is de foto vrijgegeven op 4 maart, een dag na de instorting. Maar op alle foto’s die op 4 maart genomen zijn, is het zwaarbewolkt. En hier schijnt de zon, net als op alle andere foto’s van 3 maart, de rampzalige dag. Het zou kunnen dat de foto een dag is achtergehouden, omdat er eerst toestemming moest komen van de jongeman. Foto’s die op de openbare weg zijn genomen, mogen altijd gepubliceerd, maar daar is deze foto niet genomen. Of toch, als er geen gevel meer in je huis zit, kun je dan nog spreken van privé?

In de muur achter de jongeman zit een flinke scheur, links van de deur en boven de deur. In het hele huis moet het een gekraak van jewelste zijn geweest. Waar moest hij heen? Toen het stil werd en hij op een stukje vloer bleek te staan dat niet naar beneden gestort was, heeft hij de telefoon gepakt. Hij belt nu 112.Hans Aarsman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden