4 april, de Volkskrant, de Elbe stroomt over, Oost-Duitsland, foto Alexandra Winkler/Reuters:

Er is een simpele manier om uit te vinden of de man achter het tafeltje daar voor Piet Snot zit....

Hans Aarsman

Bouw thuis in bad een dammetje van zandzakken dat het bad in twee afzonderlijke helften verdeelt. Dan één van de helften vol water laten lopen. Ik heb zelf nooit de proef op de som genomen, zoveel gedoe om die zandzakken naar twee hoog te slepen. Maar ik zou erg vreemd opkijken als het meer dan een paar minuten duurde voor het niveau aan beiden kanten van het dammetje even hoog was. Het water sijpelt gewoon tussen de zandzakken door.

Wat heeft het slepen met zandzakken dan voor zin bij overstromingen? Dat je met zandzakken de dijken verzwaart zodat het stijgende water ze minder snel wegspoelt, daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar een groot gat vullen, zoals op deze foto, en denken dat je een flinke overstroming tegenhoudt: het is dweilen met de kraan open. Het is de gedachtenwereld van alle beetjes helpen en de kleine dingen die het doen. Dat werkt binnen het huwelijk misschien, maar niet tegen natuurgeweld.

Moet je die twee zielige pompjes zien staan. Ze lopen op benzine, op het campingtafeltje staat de jerrycan waarmee hun brandstoftanks kunnen worden bijgevuld. Van ieder pompje loopt een korte slang naar voren waar ze met een paar zandzakken zijn verzwaard om ze op de bodem te houden. Daar slurpen ze het water op en brengen het door de twee lange slangen over de zandzakken terug naar waar het vandaan kwam. Waarna het weer net zo vrolijk tussen de zandzakken door terugsijpelt.

De man achter het tafeltje zit goed in de spullen. Twee stormlampen. Links daarvan twee afgesneden onderkanten van plastic flessen, de bovenkanten liggen er links achter. Die gaan als trechter dienen om de benzine in de pompen te gieten. Nee, hier is alles onder controle. Tot het water aan de andere kant echt begint te stijgen. Dan zit ie daar niet lang meer met zijn blikje benzine. Zou hij weten dat hij daar voor joker zit? Tuurlijk weet ie dat. Als het ernst was geweest, had hij het bord dat bezoekers probeert te lokken naar een overstroomd terras aan de Elbe, niet zo olijk bovenop de zandzakken laten staan.

Hans Aarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden