3FM zet Frank van der Lende op plek Coen & Sander

BNN-dj Frank van der Lende (26) is vanaf 1 juni de opvolger van het radioduo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in de middag op NPO 3FM. Dat maakt zenderbaas Wilbert Mutsaers vandaag bekend in een interview met de Volkskrant. Wie de eveneens vertrekkende dj Gerard Ekdom opvolgt, is nog niet bepaald.

De 26-jarige Frank van der Lende is de opvolger van Coen & Sander in de middag op 3FM. De uren tussen 16.00 uur en 18.00 uur zijn belangrijk voor radiozenders omdat dan de meeste mensen al dan niet in de file naar de radio luisteren.Beeld 3FM

De jongerenzender maakte onlangs het vertrek bekend van de drie belangrijke pijlers, waardoor een groot deel van de programmering op korte termijn moet worden veranderd. Ekdom gaat naar de ochtenduren van NPO Radio 2, Coen & Sander gaan naar de commerciële concurrent 538. De belangrijke 'drivetime-uren' in de namiddag op 3FM worden binnenkort gevuld door Van der Lende, een dj die nu nog vooral te horen is in de avonduren.

De langharige Van der Lende - onregelmatig als muziekkenner te gast bij De Wereld Draait Door - geldt als een talent uit de interne 3FM-opleiding en krijgt nu van Mutsaers de kans om definitief door te breken. 'Het is de meest getalenteerde dj van dit moment, een uniek figuur', verklaart hij de keuze. 'Ik denk dat mensen dit gaan waarderen. Het is bovendien een signaal: wij kopen geen dj's van buiten.'

Wilbert Mutsaers ziet de keuze voor Van der Lende niet als risico voor de luistercijfers van 3FM. 'Het marktleiderschap is ons belangrijkste doel niet'.Beeld 3FM

Luistercijfers

3FM is momenteel één van de vier best beluisterde radiozenders van Nederland, naast 538, NPO Radio 2 en Sky. De vier zenders bedienen ongeveer de helft van alle radioluisteraars. De ochtendshow van Giel Beelen en de middagshow van Coen & Sander zijn al jaren de grote publiekstrekkers. Afgelopen januari en december 2014 zag de zender voor het eerst in lange tijd de luistercijfers teruglopen, juist in de periode van het populaire eindejaarsevenement Serious Request. Het luistertijdaandeel dook voor het eerst in jaren onder de 10 procent.

Volgens critici is 3FM te lang doorgegaan met de gevestigde namen, waardoor de luisteraar met hen is meegegroeid. Gemiddeld is de 3FM-luisteraar nu 36 jaar oud, terwijl de zender eigenlijk is bedoeld voor de doelgroep 13-34 jaar.

De verhuizing van de Coen & Sandershow naar 538 en het vertrek van de eveneens populaire Gerard Ekdom komt daarom op een lastig moment. De keuze voor de nog vrij onbekende Van der Lende ziet Mutsaers niet als risicovol. 'Het zou helemaal niet raar zijn als de cijfers wat verder zakken als de grote namen eenmaal weg zijn. We willen vooral met alternatievere muziek dan je elders hoort, een groot publiek bereiken.'

Beeld NPO

Nieuwe 3FM-programmering

Met de komst van Frank van der Lende naar de middag, verandert ook de avondprogrammering van 3FM. Zo duurt 'Frank' in tegenstelling tot voorganger De Coen & Sander Show geen drie maar twee uur en begint Domien Verschuuren zodoende zijn programma een uurtje eerder, om 18:00 uur. 3voor12 Radio met Roosmarijn Reijmer is vanaf juni te horen tussen 21:00 en 0:00 uur. Om middernacht volgt een nieuw programma van PowNed, gepresenteerd door Marc van der Molen.

Serious Request

Het steeds groter wordende Serious Request blijft in de huidige vorm bestaan, al wordt die keuze ieder jaar weer gemaakt. 'Het is geen zekerheid, we kijken ieder jaar of we het nog leuk vinden.' Volgens Mutsaers is het wel erg groot geworden en is het vooral lastig om het rond het glazen huis 'niet uit de klauwen te laten lopen'.

Mutsaers ziet het als een compliment dat de commerciële zenders 3FM-dj's wegkopen. Maar waardeert het nog meer dat veel dj's eigenlijk helemaal niet weg willen. 'Coen & Sander en Gerard Ekdom kregen bijna elk jaar een aanbieding van 538. Dat ging om veel geld. Dat verschil willen en kunnen wij niet bijleggen. Maar zij wilden nog niet weg. Toen ze voor de vierde keer een aanbod kregen, zei Sander tegen mij: 'Maar jij wil ons toch niet nog vijf jaar op zender houden?'' Waar dj's het bij de NPO maximaal de balkenendenorm van maximaal 178.000 euro per jaar kunnen verdienen, incasseren top-dj's bij commerciële zenders, zoals Edwin Evers bij 538, een veelvoud daarvan.

Het is ook daarom dat de opvolger van Gerard Ekdom in de middag uit de eigen club komt. Mutsaers wil nog niet zeggen wie het wordt, maar het radioduo Timur & Ramon - nu nog te horen in het weekend - is één van de voornaamste opties, erkent hij. Ook een ander jong 3FM-talent Sander Hoogendoorn maakt een goede kans. De ochtendshow van Giel Beelen blijft voorlopig gewoon bestaan. 'Giel zit er inderdaad al tien jaar, maar hij blijft zich vernieuwen. De huidige veranderingen in de programmering geven hem ook energie. Maar Giel is ook onrustig en net als Frank een uitgesproken figuur. Als wij al zouden denken dat het wel klaar is met Giel, dan is ie allang weg.'

Dj Domien Verschuuren neemt donaties aan tijdens 3FM Serious Request 2014.Beeld anp
Beeld anp

Te lang doorgegaan met Coen en Sander?

De grootste uitdaging voor 3FM de komende jaren is de zender 'verrassender' maken. 'Met minder belegen muziek, maar zonder al te niche te worden', zegt mediaspecialist Rogier Bruggeman van mediabureau Zigt. Volgens hem is 3FM te lang doorgegaan met dezelfde dj's en dezelfde marketing. 'Het publiek is meegegroeid met de bekende namen, waardoor de luistergroep ook is verouderd.' Er ligt daarom een behoorlijke uitdaging voor zendermanager Mutsaers, denkt Bruggeman.

'Het is lastig om als enigszins progressieve zender toch een groot en jong publiek te bereiken. Met Coen en Sander deden ze dat heel goed, hun luistercijfers dalen minder snel dan het gemiddelde luistercijfer van 3FM als geheel.' Daarom zou het wat hem betreft verstandig zijn om niet Frank van der Lende, maar Timur & Ramon op de plek tussen 16.00 en 19.00 uur te plaatsen. 'Het gevoel dat Coen & Sander hebben neergezet - en wat heel goed bij 3FM past - kan door hen het beste worden ingevuld. Je hebt dan de kans dat de Coen & Sander-luisteraar niet meegaan naar 538.' Voor Giel Beelen lijkt het ook tijd voor een transfer, denkt Bruggeman. Zijn luistercijfers zijn in een jaar tijd gedaald: 'Er is duidelijk sprake van slijtage bij Giel.' In de kerndoelgroep van 3FM, 13-34 jaar, daalde zijn marktaandeel in de belangrijke ochtenduren van 21,3 procent in januari-februari 2014 naar 18,8 procent dit jaar.

Volgens Bruggeman zijn veel van die jonge luisteraars wonderlijk genoeg overgestapt naar 538-dj Edwin Evers. Hoewel zijn programma een wat oudere doelgroep trekt dan de rest van de zender, profiteert de 43-jarige dj van de succesvolle verjongingsslag die 538 het afgelopen jaar heeft doorgevoerd. Ook Mattie & Wietze zijn een geduchte concurrent in de ochtend geworden. Het Q Music-duo steeg de afgelopen jaren flink, al lijkt die stijging nu te stabiliseren. Op NPO Radio 2 komt daar vanaf het najaar in de ochtend dan nog de nieuwe show van Gerard Ekdom bij, een volgens Bruggeman 'geduchte concurrent' voor Giel straks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden