Actie / Thriller / Misdaad

300

Eindeloos strijdende Spartanen

Jan Pieter Ekker

The 300 Spartans, Rudolph Matés avonturenfilm uit 1962 over de slag bij Thermopylae, vormde het uitgangspunt voor Frank Millers graphic novel 300. Regisseur Zack Snyder maakte op zijn beurt weer een film naar Millers stripverhaal. Toch lijken The 300 Spartans en 300 weinig op elkaar.

In 300 trekken koning Leonidas (Gerard Butler) en de dappere Grieken ten strijde tegen de barbaarse Perzen onder leiding van de ijdele Xerxes. Hoewel ze maar met driehonderd man zijn, winnen de vechtmachines slag na slag. Want zij vechten voor hun land, hun volk en hun idealen, voor vrijheid, gerechtigheid en hoop. Ze geven hun levens lachend, om de wereld te bevrijden van mysticisme en tirannie.


Met behulp van de computer kopieert Snyder de overdonderende visuele stijl van de strip van Miller, wiens Sin City eerder al een succesvolle Hollywood-bewerking kreeg. Helaas trekt de regisseur beduidend meer tijd uit voor de talrijke gevechten dan de tekenaar. Miller heeft aan een paar plaatjes genoeg; bij Snyder duurt de strijd eindeloos.


300 is een en al bombast. De belangrijkste scènes in het heldenepos zijn gefilmd in slowmotion en superslowmotion. De gevechten worden ook nog eens begeleid door tromslagen, rock en koorzang. Leonidas schreeuwt zijn manschappen one-liners toe als 'Spartanen trekken zich nooit terug' en 'een Spartaan is zo sterk als de krijger die naast hem staat'. Zelfs de studiologo's aan het begin van de film zijn omgeven van zwarte rook en bliksemschichten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden