29 mei, Israëlische soldaten in de zuidelijke Negev woestijn, handout Israeli Ministry of Defence

Een eeuw geleden gold een witte huid als een teken van schoonheid, nu is een gebruinde huid dat. In sommige Afrikaanse landen ben je mooi als je dik bent, in het Westen is het andersom....

Hans Aarsman

Het Israëlische ministerie van defensie bracht deze foto naar buiten op de dag dat president Olmert in de Knesset aan de tand werd gevoeld over de oorlog die hij vorig jaar begon tegen Libanon. De gevolgde militaire strategie kreeg veel kritiek. Ook zou er tijdens de oorlog zijn gelogen over het verloop ervan. Zou het toeval zijn, deze idyllische scène met vijf soldaten in het zuidelijkste puntje van de Negev woestijn, helemaal aan de andere kant van de grens met Libanon? Zou kunnen. Ware het niet dat het Israëlische ministerie van Defensie de foto copyrightvrij ter beschikking heeft gesteld aan de pers, het is een zogenaamde ‘handout’. Dan moet er een belang zijn bij een zo groot mogelijke verspreiding ervan. Maar wat voor belang? Wordt hier een lans gebroken voor Olmert: kijk eens hoe soepeltjes hij in het zuiden alles onder controle heeft? Of moeten we het lezen als kritiek: kijk eens hoe goed het al jaar en dag in het zuiden gaat en dat blijft zo zolang Olmert zich er niet mee bemoeit? Of moet je het zover niet zoeken?

Op zich heb ik niets tegen ondergaande zonnen. Het is alleen dat ik foto’s ervan zo langzamerhand niet meer vertrouw. Onmiddellijk bekruipt me het gevoel dat iemand me iets probeert aan te smeren. Dat de dood best meevalt als je maar een uitvaartverzekering hebt, dat het een fijne vakantie was, dat je gezond blijft als je iedere dag dit of dat pilletje slikt, dat de fotograaf in kwestie een romanticus is. In dit geval: dat Israëlische soldaten de kwaadsten niet zijn. Knullig sjokken ze voor de ondergaande zon langs. Die gaan niet vechten, die gaan een eindje vissen. Ze hebben geen helmen op, maar vispetjes. Losjes bungelen hun geweren om hun schouders. Moeten schatjes zijn, zolang je ze niet lastig valt.

Hans Aarsman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden