28 jaar na de dood van Dalí is zijn snor ongeschonden, blijkt bij opgraving

De beroemdste snor allertijden is nog altijd intact. Langgerekt, de gekrulde snorrenpunten naar boven gericht. Precies zoals Salvador Dalí ze bij leven droeg omdat de Spaanse kunstenaar geloofde dat hij via die gestijfde punten kosmische inspiratie zou ontvangen. Een dikke 28 jaar na zijn dood blijkt de snor nog altijd erbij te staan zoals Dalí dat zo graag wilde: als de wijzers van een klok die 10.10 uur aanwijzen. 'Een wonder!', aldus de forensische experts die aanwezig waren bij de opgraving van Dalí's lichaam voor een vaderschapstest.

Salvador Dalí Beeld ANP
Salvador DalíBeeld ANP

Een Spaanse rechtbank ging vorige maand akkoord met het opgraven van de in 1989 overleden surrealistische meester voor een DNA-test. Hiermee wil de 61-jarige María Pilar Abel Martinez aantonen dat zij een dochter is van Dalí. Volgens Abel Martinez, een tarot-kaartenlezer uit Girona, zou haar moeder als huishoudster voor Dalí hebben gewerkt en zouden de twee halverwege de jaren '50 een geheime affaire hebben gehad.

De excentrieke kunstenaar was toen al jarenlang getrouwd met zijn muze Gala. Het stel heeft nooit kinderen gekregen. Er deden zelfs geruchten de ronde dat Dalí en Gala hun huwelijk nooit hebben geconsummeerd, omdat hij een fobie voor vrouwelijke genitaliën zou hebben gehad. Ook beweren sommige biografen dat Dalí homoseksueel was en mogelijk leed aan impotentie.

Toch ging de Spaanse rechtbank akkoord om Dalí, die op 84-jarige leeftijd overleed aan hartfalen, uit zijn graf te halen bij gebrek aan documenten of DNA-sporen die het verhaal van Abel Martinez zouden kunnen bevestigen of ontkrachten. Dus meldden zich donderdagavond forensische experts bij Dalí's tombe in zijn eigen theatermuseum in Figueres.

Na het verwijderen van een steen van 1,5 ton, die op de graftombe lag en een zinken deksel waarmee de kist was bedekt, troffen zij het gebalsemde lichaam van Dalí. Volgens Narcís Bardalet, de man die het stoffelijk overschot van de kunstenaar prepareerde voor het leven na de dood, was het gezicht van Dalí bedekt met een zijden zakdoek. Bij het verwijderen van de zakdoek voelde hij naar eigen zeggen 'een intense vreugde'. 'De snor was daar. En het is voor de eeuwigheid', aldus Bardalet tegen de Catalaanse radiozender RAC1.

Forensische experts stellen na de opgraving van Dalí materiaal veilig. Beeld epa
Forensische experts stellen na de opgraving van Dalí materiaal veilig.Beeld epa

De beroemde snor is alleen niet zo'n goede bron voor DNA-materiaal. Op het moment van overlijden sterft namelijk de haarwortel. De forensische experts hebben daarom nagels, wat hoofdhaar en twee lange botten verwijderd voor analyse. Omdat het lichaam door de balseming 'zo hard als hout was' moest gebruik worden gemaakt van een elektrisch zaagje. Toch verzekeren de experts dat de opgravingswerkzaamheden - de kist was open tussen 22.20 uur en 23.40 uur - zonder incidenten hebben plaatsgevonden.

De Dalí-stichting, die de nalatenschap van de schilder beheert, heeft vrijdag tijdens een persconferentie herhaald het niet eens te zijn met de opgraving van Dalí. Als uit de DNA-test blijkt dat Abel Martinez niet de dochter is van de beroemde kunstenaar zullen ze haar een gepeperde rekening voor de opgravingswerkzaamheden sturen. Maar mocht de 61-jarige vrouw echt verwant zijn aan Dalí, zou ze aanspraak kunnen maken op een deel van zijn erfenis.

De resultaten van de DNA-test zijn over ongeveer een maand bekend. Maar voorlopig is het al geruststellend te weten dat de beroemdste snor allertijden, waarvoor Dalí zijn inspiratie zocht bij de legendarische Spaanse schilder Diego Velázquez, nog altijd op zijn bovenlip prijkt.

Maria Pilar Abel Martinez, de vrouw die claimt een dochter van kunstenaar Salvador Dalí te zijn. Beeld ap
Maria Pilar Abel Martinez, de vrouw die claimt een dochter van kunstenaar Salvador Dalí te zijn.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden