24 uur Mount Olympus is verslavende ervaring

Mount Olympus is één lange, bedwelmende orgastische vertolking van Jan Fabres metaforische visie op de mens. Deze 24-uursvoorstelling is een intens verslavende ervaring.

Annette Embrechts
null Beeld Wonge Bergmann
Beeld Wonge Bergmann

Het is bizar, extreem en over the top. En toch wil je alleen maar mee over die top. Naar boven, die Fabriaanse berg op, waar je 24 uur lang murmelende, dansende, orakelende of zwijgende Griekse goden tegenkomt. Waar je met stijgende verbazing, groot ontzag en ademloze bewondering kijkt naar 27 extreem getrainde performers die hun lichaam gecontroleerd tot het uiterste drijven - en ver daaroverheen.

Naakt of bijna naakt vreten ze rauw vlees van de vloer, scheuren witte lakens aan flarden, besmeren zich met verf, zand en zaad, trekken tekstlinten uit hun vagina's, bijten blaadjes van planten, worstelen in olie en krijgen amper twee uur rusttijd. De rest is één lange, bedwelmende orgastische vertolking van Jan Fabres metaforische visie op de mens en diens kluwen van goed en kwaad, diens tragedie van vlees, bloed, lust, instinct, macht en wraak.

Verslavende ervaring

De 24-uursvoorstelling Mount Olympus van deze aanbeden, maar ook vervloekte Vlaamse choreograaf, regisseur en beeldend kunstenaar leek vooraf een overmoedige onderneming maar pakt uit als intens verslavende ervaring. Je mag weg, je wilt niet. Je mag slapen, je wilt kijken. Naar de bevroren Medea met haar bebloede mes, naar die uitgelaten gastheer Dionysos met schuddebuik en vrouwelijke evenknie, en al die andere Olympusbewoners.

Hun tragedies worden samengebald in beelden en zinnen. Er wordt geschreeuwd, gelachen, gedanst. Scènes rekken zich tergend op, herhalen zich soms maar de meeslepende soundscore wisselt voortdurend. Fabre heeft alle oermaterie en oerinstinct exact uitgedacht en geregisseerd. In Mount Olympus, een berg van goden en slachters, horen we bij aanvang, is hij op zijn allerbest. Nog beter zijn die helden van performers die ons naar deze top hebben gebracht.

Mount Olympus, Door: Jan Fabre/Troubleyn. Gezien: 3/7, Stadsschouwburg, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden