BoekenOmslag

2018 was het jaar van de confronterende boekomslagen

Het was geen jaar voor subtiliteiten.

Een boekomslag is geen tijdschriftcover, dat weet Matt Dorfman natuurlijk ook. Toch vindt de artdirector van de New York Times’ Book Review dat aan boekontwerpen valt af te lezen in welk maatschappelijk dan wel spiritueel klimaat we de afgelopen twaalf maanden verkeerden.

Zijn stelling: ‘Dit jaar vroeg om confronterende, zo niet ronduit botte omslagen, in vorm en inhoud.’ Het beetje hoop dat 2018 ‘rustiger en introspectiever’ zou uitpakken dan het voorgaande jaar zag hij al vroeg vervliegen.

Dorfman onderbouwt zijn conclusie met een top-12 van de beste omslagen van 2018. Je geeft hem meteen gelijk als je How Democracies Die van Ziblatt en Levitsky ziet: het ontwerp van Christopher Brand toetert de boodschap recht in je gezicht.

Maar het omslag (ontwerp ­Rachel Willey) van Melissa Broders The Pisces dan, een roman over de liefde tussen een vrouw en een zeemeerman? De innige omhelzing tussen mens en vis past net zo goed in de trend, vindt Dorfman: het is een afbeelding zonder meerduidigheid, één op één.

Lastiger wordt het met Nico Walkers Cherry, het autobiografische relaas van een Amerikaanse militaire arts in Irak, die getraumatiseerd terugkeerde, bankovervallen pleegde om zijn heroïneverslaving te bekostigen en nu een gevangenisstraf uitzit.

Uit het wrange naar de stars and stripes verwijzende ontwerp van Janet Hansen doemt een schedel op: confronterend ja, maar bot?

Cherry, waarvan de vertaling deze maand verschijnt bij De Bezige Bij, springt er hoe dan ook uit. Met twaalf nominaties staat Hansens schedelomslag boven aan de 75 beste boekontwerpen van 2018, gekozen door haar vakgenoten op boekenplatform lithub.com.

How Democracies Die.
The Pisces.

Nico Walker: Cherry

Omslag Janet Hansen

Knopf, ca. € 17,-; Bezige Bij, € 19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden