2011 op Twitter: #egypt, #tigerblood en Osama bin Laden

2011 duurt nog even, maar de eerste 'beste dit', 'meeste dat'-lijstjes zijn al gemaakt. Zo ook door Twitter, dat dit jaar in kaart bracht aan de hand van hashtags en onderwerpen waarover het meest gesproken werd op twitter - van muziek tot basketbal.

8 februari 2011: het Tahrirplein vol demonstranten die het aftreden van Hosni Mubarak eisen. Beeld afp
8 februari 2011: het Tahrirplein vol demonstranten die het aftreden van Hosni Mubarak eisen.Beeld afp

Met stip op één als het gaat om hashtags: #egypt, Egypte dus, waar president Hosni Mubarak in februari aftrad na weken van protesten in zijn land. Ook hoog in de populairste hashtags: #jan25, die eveneens werd gebruikt voor de revolutie in Egypte.

Op twee: #tigerblood, dankzij acteur Charlie Sheen, uit Two and a Half Man, die na een paar opzienbarende mediaoptredens ergens zei dat 'zijn hoektanden druipen van tijgerbloed'. Vlak daarna opende Sheen een eigen account op Twitter, wat hem een miljoen volgers in 24 uur opleverde - een record voor de dienst.

Rooney en Batman

Zoals gezegd: Twitter maakte ook overzichten van de belangrijkste onderwerpen die op de dienst werden besproken. Waaronder voetballer Wayne Rooney van Manchester United, en de films Thor en Batman: The Dark Knight Rises - die overigens nog moet verschijnen.

Wat wereldnieuws betreft, was wederom het opstappen van Mubarak veelbesproken nieuws. Samen met de aanval op de compound waar Al-Qaidaleider Osama bin Laden verbleef en werd doodgeschoten door Amerikaanse commando's. Ook de dood van de Libische leider Moammar Kaddafi, afgelopen oktober, bleek een veelbesproken gebeurtenis, evenals de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan. In maart dit jaar kostte een zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami het leven aan tienduizenden mensen, en de de situatie rond de beschadigde kerncentrale van Fukushima bleef maandenlang zorgwekkend.

In de categorie 'eten en drinken' bleek de McLobster, oftewel de McKreeft een populair onderwerp, na geruchten dat fastfoodketen McDonald's de McKreeft ook in de Verenigde Staten zou gaan verkopen. De burger is, in het seizoen, op sommige plekken in Canada te verkrijgen.

Friday

Wat muziek betreft, scoorde Rebecca Black goed. Niemand kende haar aan het begin van het jaar, maar over de hele wereld maakte mensen zich op twitter vrolijk over haar eerste, amateuristische, single Friday, toen deze op YouTube werd geplaatst. In de categorie technologie ging de app store voor de mac, die in januari werd gelanceerd, het meest over de tong.

Het complete overzicht van onderwerpen waar het meest over werd getwitterd is hier te vinden.

Acteur Charlie Sheen in november dit jaar. Beeld bruno
Acteur Charlie Sheen in november dit jaar.Beeld bruno
Het complex in Abbottabad in Pakistan, waar Osama bin Laden zich schuilhield en uiteindelijk werd gedood. Bij de actie zette Amerikaanse special forces ook een hond in (zoals de foto hieronder). Beeld afp
Het complex in Abbottabad in Pakistan, waar Osama bin Laden zich schuilhield en uiteindelijk werd gedood. Bij de actie zette Amerikaanse special forces ook een hond in (zoals de foto hieronder).Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden