recensietheater

1991 is een indringende en tegelijk humorvolle, hartverwarmende voorstelling ★★★★☆

Beeld 1991 van 't Barre Land

Het begint met een blikje lucht. Niet zo maar lucht: Zuivere Kroatische Lucht. Dubravka Ugrešić, schrijfster, ontwaart meerdere van die blikjes, te koop op een plein in Zagreb, hoofdstad van Kroatië, deelrepubliek van Joegoslavië die zich begin jaren negentig van de vorige eeuw onafhankelijk verklaarde. Die blikjes bleken een akelige voorbode van ongebreideld nationalisme en oorlog in het hart van Europa. Ugrešić huiverde.

Theatercollectief ’t Barre Land liet zich voor zijn nieuwste voorstelling 1991 inspireren door het werk van Ugrešić, die het toenemend intolerante Kroatië verliet en na een tijd van omzwervingen in Nederland terecht kwam. In zekere zin borduren de Barre Landers hiermee door op thema’s van hun succesvolle Hin und Her van vorig seizoen; grote onderwerpen als oorlog, ontheemding en vervreemding, bezien door de ogen van een individu waardoor het persoonlijk en invoelbaar wordt. Ugrešić’ essays en politieke overpeinzingen worden slim vervlochten met heel eigenzinnige, grappige (jeugd-) herinneringen uit het dagelijks leven van de schrijfster, van enge dromen tot bijzondere ervaringen in de liefde.

Opgebouwd uit gloedvolle monologen van Vincent van den Berg en Margijn Bosch, inspirerende intermezzo’s door Czeslaw de Wijs en de gitaarmuziek van Stef van Es, ontvouwt 1991 zich tot een indringende en tegelijk humorvolle, hartverwarmende voorstelling. Één waarmee uiteindelijk eens te meer het besef zich opdringt dat de gevolgen van die indringende gebeurtenissen uit 1991 zich nog steeds niet helemaal laten voorspellen.

1991 door ’t Barre Land. Gebaseerd op werk van Dubravka Ugrešić. Van/door/met: Czeslaw de Wijs, Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Stef van Es. Frascati, Amsterdam, 27/9. Tournee t/m 19/11.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden