1967: Het belangrijkste jaar in de popgeschiedenis viert zijn vijftigste verjaardag

Het belangrijkste jaar in de popgeschiedenis, 1967, begon met het titelloze debuut van The Doors. Dat album heeft nu een feestelijke heruitgave. Wat staat ons nog meer te wachten?

Robert van Gijssel
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Beeld
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandBeeld

Er zijn verhitte debatten over gevoerd en daar zijn vriendschappen op stukgelopen. Maar uiteindelijk is er toch wel overeenstemming bereikt over het antwoord op de prangende vraag welk jaar nu het belangrijkste popjaar in de geschiedenis is geweest. Natuurlijk: 1967, het jaar van de Summer of Love en de hippie- en haarexplosie. Het jaar van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles, de onbetwiste 'plaat der platen' en nog veel meer gedenkwaardige popzaken.

Een eerste van al die muzikale mijlpalen wordt deze week gememoreerd met een luxueuze heruitgave. Het titelloze debuut van The Doors verscheen helemaal aan het begin van het magische popjaar en de platenhandel herinnert ons er nu dus aan dat 1967 zich dit jaar een halve eeuw geleden voltrok. Dat geeft te denken. Als nu het 50-jarige en dus gouden jubileum van The Doors moet worden gevierd, welke feestelijke (en lucratieve) heruitgaven en verjaardagen zijn dan nog in aantocht? Veel, dus. De box van The Doors - inclusief extra cd met een optreden in San Francisco, uiteraard in 1967 - is een eerste waarschuwing en het begin van een lange reeks.

null Beeld
Beeld
Jim Morrison. Beeld Michael Ochs Archives
Jim Morrison.Beeld Michael Ochs Archives

Misschien was het popjaar 1967 wel zo bijzonder omdat het culturele verkeer tussen de Verenigde Staten en Europa goed op gang begon te komen. The Beatles waren natuurlijk in 1964 al in de VS geweest, waar ze hadden opgetreden bij The Ed Sullivan Show, maar in 1967 bliezen Lennon en McCartney het woord 'love' de wereld over, in eindeloze herhaling. All You Need Is Love werd hét popliedje van het jaar (en vooruit: de eeuw), vooral omdat het nummer bij wijze van wereldprimeur live via de satelliet de aarde over werd gestraald in het programma Our World, en dus werd bekeken door honderden miljoenen mensen tegelijk. All You Need Is Love gaf de pop het laatste zetje naar de mondiale cultuurheerschappij en het nummer trapte tegelijk het hippietijdperk en de bijbehorende Summer of Love af, een roes van muziek, hallucinogene drugs en bloemenkinderen.

De Britse muziek veroverde Amerika. The Beatles, The Rolling Stones, The Who en Pink Floyd claimden de hitlijsten, maar er werd ook flink wat psychedelica retour gestuurd. Jimi Hendrix en The Doors smeedden de rock en de hippiecultuur aaneen op een paar van de belangrijkste platen van 1967. De plaat The Doors natuurlijk, met het klassieke rocklied Break On Through (To The Other Side) én het mystieke, op wietwolken drijvende The End. Of neem de Hendrix-platen Are You Experienced en Axis: Bold As Love, waarvan in mei en december de 50ste verjaardagen worden gevierd.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Er zitten dus nog wat jubileumuitgaven aan te komen. Uiteraard wordt dit jaar in Liverpool de plaat Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band herdacht (onder de toepasselijke verwijzing: 'It was fifty years ago today'), volgens popkenners het Britse antwoord op de Amerikaanse klassieker Pet Sounds van The Beach Boys van een jaar eerder. Maar laten we ook Pink Floyds The Piper At The Gates Of Dawn niet vergeten. En Their Satanic Majesties Request van The Stones, en uiteraard The Velvet Underground & Nico van The Velvet Underground. Plus de platen Surrealistic Pillow en After Bathing At Baxter's van Jefferson Airplane, én Younger Then Yesterday van The Byrds.

De lijst is eindeloos. Daarom staat 1967 als jaar toch wat monumentaler in de popgeschiedenis dan bijvoorbeeld 1966 (Simon & Garfunkel, The Sound Of Silence, Bob Dylan, Blonde On Blonde) of 1965 (The Beatles, Rubber Soul), en 1973 (Pink Floyd, The Dark Side Of The Moon). Of 1957, het jaar waarin de rock-'n-roll ontplofte.

Maar de platenzaken en -uitgevers hoeven niet te vrezen dat de verkoop van luxe jubileumboxjes na dit jaar stagneert. Volgend jaar was het vijftig jaar geleden 1968. Dan begint de herdenkingslijst gewoon opnieuw, met The Beatles (The White Album), de Stones (Beggars Banquet), Jimi Hendrix (Electric Ladyland) en The Doors (Waiting For The Sun). Waarna de muziekindustrie zich kan opmaken voor vijftig jaar 1969.

De jubileumbox The Doors, met de plaat in mono en stereo, op cd en vinyl, een boekwerk en een live-cd, is verschenen bij Rhino/ Warner Music en kost 59,95 euro.

null Beeld
Beeld

The Summer of Paradiso

In 1967 kraakten hippies het kerk-gebouw dat nog altijd een poptempel is.

Ook Nederland beleefde in 1967 een Zomer der Liefde, waar anders dan in het Vondelpark. Een 'love-in'-bijeenkomst van hippies in het park werd voortgezet in een vers gekraakt kerkgebouw van de Vrije Gemeente aan de Weteringschans, en zo werd feitelijk het huidige Paradiso in het leven geroepen. De hippies werden eerst nog het gebouw uitgejaagd, maar een jaar later zou in de kerk een poppodium verrijzen. In 1968 traden in Paradiso de psychedelische bands Pink Floyd en The Pretty Things op en daar zou Amsterdam nooit meer van herstellen. De 50ste verjaardag van Paradiso wordt volgend jaar officieel gevierd, op 30 maart 2018. Maar eigenlijk moeten we dus al dit jaar beginnen met herdenken.

Dat doet het podium met de afgelopen weekend in het leven geroepen website 50jaarparadiso.nl, met een dagelijkse serie nostalgische terugblikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden