150-jaar oude kunstenaarsbond FNV Kiem heft zichzelf op

De oudste vakbond van Nederland, FNV Kiem, houdt ermee op. Op 1 juli heft de bond voor creatieven en kunstenaars zichzelf op waarna een deel van de leden lid wordt van grote broer FNV en de rest zijn heil zoekt in de nieuw te vormen 'Kunstenbond'. Daarmee komt na precies 150 jaar een einde aan de in 1866 opgerichte typografenbond ANTB.

null Beeld Thinkstock / Acnakelsy
Beeld Thinkstock / Acnakelsy

De leden van FNV Kiem kwamen zaterdag bij elkaar in het Utrechtse Stadion Galgenwaard, aldus een woordvoerder. Blijkbaar een ideaal theater om met een grote groep mensen slecht nieuws te verwerken. Het grootste deel van de huidige 28 duizend leden stapt over naar de fusiebond FNV, de nieuw te vormen Kunstenbond neemt 6.500 leden mee.

De twee groepen waaruit Kiem bestond, drukkers aan de ene kant en kunstenaars aan de andere kant, pasten steeds minder meer bij elkaar, zo was de analyse van de 80 procent van de leden die voor de splitsing stemden. Beide groepen werken met andere contracten, voor andere opdrachtgevers, met andere tijden, andere loonconstructies en - ook niet onbelangrijk voor een vakbond - gebruiken andere pressiemiddelen. Als drukkerijmedewerkers staken, begint het radarwerk direct te piepen. Een stakende beeldhouwer daarentegen, heeft vooral zichzelf.

'Kiem was te breed en daardoor onduidelijk en onbekend', zegt ad-interim voorzitter Jurre Schreuder van de Kunstenbond. 'Door nu een eigen Kunstenbond te vormen, hopen we een duidelijk profiel te krijgen zodat we richting de politiek, werkgevers en opdrachtgevers weer een logische gesprekspartner worden.'

Het komt niet heel vaak voor dat een vakbond zich opsplitst. Gebruikelijker is het om te fuseren. Zo is het huidige Kiem een resultaat van in totaal dertig eerdere fusies en ook binnen de FNV zelf is een duidelijke trend naar groot, groter, grootst te zien. 1 januari vorig jaar fuseerden bijvoorbeeld Bondgenoten (industrie, metaal, vervoer, agrarisch, handel of diensten), Abvakabo (publieke sector, van overheid tot zorg) en Bouw met de overkoepelende vakcentrale FNV. Ook FNV Sport sloot aan waardoor er een groep ontstond van ruim 900 duizend leden ontstond. FNV Kiem had toen ook mee kunnen doen aan de fusie, maar tijdens een congres kwam het welgeteld twee stemmen te kort om dat plan te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden