150 EURO

Wekelijks vragen we een meer of minder bekende Nederlander om, op onze kosten, een bedrag van euro150 aan cultuur te besteden en zijn of haar uitgaven toe te lichten....

De opdracht van de Volkskrant is streng. Je krijgt je euro's alleen als je er ook de bonnen bij inlevert. Je moet het dus echt gaan doen allemaaal. Dat heeft Frits Bolkestein dus heel slim opgelost door het bedrag gewoon niet op te vragen. Zo kon hij het laten bij een virtuele rondedans. En nu begrijp ik Guy Mortiers gedreven strijd tegen de klok: één grote jacht op cultureel correcte bonnetjes.

Zelf heb ik er al geen tijd meer voor. Ze hebben bij het Magazine nog altijd een echte dagbladmentaliteit. 'Philip kun je effe een stukkie schrijven, de deadline was gisteren.' Nou ja, ik kreeg iets meer dan een week de tijd. Die heb ik van het begin tot het eind doorgebacht op het Nederlands Film Festival waar ik veel heb gezien, maar dat was allemaal gratis. Zal ik dan maar het boek declareren dat ik aan mijn tijdelijk assistente Pien heb gegeven, omdat we zo ontzettend lekker hebben gewerkt samen? Eilandgasten van Vonne van der Meer, euro15,75, maar dat zou niet erg elegant zijn.

Ik overwoog nog even haar Elementaire Deeltjes van Michel Houellebecq (euro20,25) cadeau te doen. Ten eerste omdat het gebonden is, en ten tweede omdat ik het zelf in één ruk (misschien niet de meest gelukkige formulering in dit verband) heb uitgelezen. Maar de zo sympathieke mevrouw van Utrechts prettigste boekhandel (Bijleveld aan het Janskerkhof) vond het toch wel erg een 'mannenboek' en omdat Pien heel veel jonger is dan ik, dacht ik: 'Jeetje, haar opzadelen met het geruk en gedoe van een paar gefrustreerde mei '68-slachtoffers, is misschien wat veel van het goede.' Om eerlijk te zijn, dacht ik: Ze gaat misschien iets raars van me denken. En Vonne van der Meer doet het heel goed bij de jonge kritische vrouw, zei de boekhandelaarster Bijleveld nog.

Op de dag dat de Volkskrant belde, heb ik wel meteen kaarten besteld bij de Amsterdamse Schouwburg voor De Verlossing van Hugo Claus (euro36,90 voor met z'n tweeën) maar er was pas plaats op 3 oktober, en dan moest dit stukje al geschreven zijn. Dus ik kan niet vertellen wat ik er van vond. Hoe dan ook, ik ben een liefhebber van Claus.

In de tussentijd ben ik ook nog een paar dagen naar Parijs geweest. 'Prachtig', riepen ze op de Maga zineredactie. 'Kunnen we er ook een internationale slinger aan geven.' Dus ik in de lichtstad halsoverkop de bioscoop in. euro14,40 voor twee plaatsen in de Cinéma des Cinéastes, een soort Ketelhuis op loopafstand van m'n Parijse appartement. De Belgisch Franstalige film Les convoyeurs attendent gezien van Benoit Mariage met Benoit Poelvoorde in een prachtige rol van een wel zeer lokale verslaggever. Hij wil dat z'n zoon in het Guinessbook of Records komt door het record deur-openen en -sluiten te verbeteren. In zwart-wit, waardoor er ondanks het hedendaagse decor een beklemmende jaren vijftig/Borinage-sfeer ontstaat. Absurd, poëtisch, hyperrealistisch.

Eigenlijk heb ik ook erge zin om in het Odeon En attendant Godot van S. Becket te zien in de regie van Luc Bondy, een Zwitser die vooral in Berlijn naam heeft gemaakt. Schijnt een bijzondere voorstelling te zijn, met een groot acteur ook als Gerard Desarthe. Je wordt altijd een beetje bang van die man. En dan na afloop oesters eten met een koele Riesling in La Coupole, of liever nog bij Wepler aan de Place Clichy, want dan kunnen we verder naar huis lopen. Goed voor de spijsvertering.

Maar ja, weer hetzelfde liedje, we kunnen pas in de loop van oktober. Toch maar twee plaatsen besteld. De beste, euro54 voor twee.

In de auto terug van het Nederlands Film Festival, hoor ik dat Gunther Grass de Nobelprijs krijgt. Hoe heette dat boek ook al weer waarmee hij heel Duitsland over zich heen heeft gekregen. Meulenhoff gebeld: Een gebied zonder eind, euro36 gebonden. En deze week kwam Mijn Eeuw uit, euro12,15. Maar ja, alleen in paperback.

Zonder het boek voor Pien, euro23,70 over m'n budget heen, en dan heb ik de oesters nog niet eens meegerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden