150 euro

Wat laat je een buitenlandse gast zien in Nederland? Kunstliefhebber Hans Geerlofs ging voor 150 euro met zijn Franse gast naar De Glorie van de Gouden Eeuw, naar de opera Katya Kabanova en naar het Groninger Museum....

Een buitenlandse vriend - in dit geval een op cultureel gebied verwende Parijzenaar - laat je iets ruiken, en dan heb ik het niet over parfums als Chanel no.5 en J'adore van Dior, maar over De Glorie van de Gouden Eeuw. Dus op een drafje naar het jarige Rijksmuseum, waar op vertoon van beider Museumjaarkaart (gasten die regelmatig bij mij komen voorzie ik altijd van zo'n kaart) de toegangsprijs slechts euro 9,- samen is.

Het verrukkelijke van zo'n mega-tentoonsteling is dat er allerlei topstuken hangen uit musea, waar je nou niet iedere dag komt, zoals bijvoorbeeld de Hermitage of het Getty's. Er zijn onder andere twee prachtige Metsu's uit de National Gallery in Dublin en een adembenemend mooie Lievens uit Edinburgh. Het is goed te weten dat al dit fraais nog tot half september te bezichtigen valt.

Voor wonderen hoeft men trouwens ook niet helemaal naar Lourdes te reizen. Bij het loket van het Muziektheater had men twee zojuist teruggebrachte kaartjes voor een voorstelling van de Nederlandse Opera. Voor euro 100,- zaten wij op de elfde rij ergens in het midden van de zaal om een opvoering van de opera Katya Kabanova van Janacek te zien. Een nachtzwart drama over een vrouw, gevangen in een huwelijk, de omgeving en haar eigen moraal. Prachtig claustrofobisch vormgegeven en schitterend gezongen.

En dan is het woensdag, Haksdag ! Met de intercity (twee dagretours ns voordeelurenkaart, euro 40,-) naar het Groninger Museum, om daar nog de tentoonstelling 'Haks was hier' te zien, opgesteld in het paviljoen van Philippe Starck. Sotsass, Memphis, Mendini, Alchemia, Figuration Libre... Het water liep ons in de mond. In het hoofdgebouw van Mendini zijn alle wanden, vloeren en plafonds uitgevoerd op een kleurenschema van de kunstenaar Peter Struycken. Gecomponeerd is misschien wel een beter woord. Het is een bijna fysieke sensatie door dat kleurenbad te bewegen. En de foto's van Corbijn komen tegen die kleuren goed tot hun recht.

Wat is het daar toch feestelijk in Groningen. Zo veel vrolijker, vitaler en interessanter dan het ingedutte, zompige, donkerbruine bal-gehakt-gebeuren in het Fuchs-O-Drama aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam. Daar heerst het Depressionisme! Wanneer wordt er weer eens iemand aangesteld met een interessante visie op de moderne kunst?

Het Franse bezoek is inmiddels opgetogen Parijswaarts gekeerd en de Frans-Nederlandse betrekkingen zijn, dankzij deze culturele uitstapjes, nog nooit zo goed geweest. Waarvan acte!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden