150 Euro
Wekelijks vragen we een meer of minder bekende Nederlander om, op onze kosten, een bedrag van 150 euro aan cultuur te besteden en zijn of haar uitgaven toe te lichten....
Wat aardig van de Volkskrant mij 150 euro te schenken die ik aan cultuur mag uitgeven, en dat nog wel om in het nieuwe magazine over te schrijven.
Zaterdag 21 augustus hoorde ik Martin Ros in zijn wekelijkse boekenprogramma zo aanstekelijk vertellen over het laatste boek van de Amerikaanse econoom Paul Krugman (The Return of Depression Economics), dat ik besloot het nummer van Der Spiegel te kopen, waarin dat boek wordt gerecenseerd. Maar ik wachtte tot maandag. Toen was Der Spiegel nergens meer te vinden. Stom!
Die avond gingen Femke en ik naar het Prinsengrachtconcert om naar de Françaises Katia en Marielle Labecque te luisteren. Zij speelden Ravel, Debussy en Saint Saëns. Ter begeleiding van diens Carnaval des Animaux moesten een aantal anderen (onder wie Martijn Sanders en Henk van Os) en ik versjes over de verschillende dieren opzeggen. Vooral Katia speelde fantastisch, hoewel ze naar mijn smaak iets te veel de clown uithing. Maar vanwege het versje hoefde ik geen entree te betalen dus had ik nog geen euro uitgegeven.
Het liefst waren wij naar het Edinburgh Festival gegaan. Daar werd Artifact van de Amerikaanse choreograaf William Forsyth door Het Nationale Ballet gedanst. Volgens Hein Jansen in de Volkskrant waren de recensies juichend. Dat strookt met mijn ervaringen van een aantal jaren geleden. Toen heb ik Forsyths choreografie in het Amsterdamse Muziek Theater gezien. Vooral Pleasing the Czar vond ik adembenemend mooi. Maar ja, 150 euro voor een reis naar Edinburgh is wat mager. Dus toch maar niet.
Vrijdag 27 augustus was de première van Hugo Claus' De verlossing, uitgevoerd door Het Toneel Speelt, onder leiding van Hans Croiset. Ik heb altijd veel waardering voor Croiset gehad. In de eerste plaats omdat hij steeds aandacht heeft gevraagd voor Nederlandse toneelstukken. In de tweede plaats omdat zijn gezelschap niet wordt gesubsidieerd. Daarnaast is en blijft Hugo Claus een van de grootste Nederlandse schrijvers. Zijn stuk wordt o.a. gespeeld door drie grandes dames van het Nederlandse toneel: Annet Nieuwenhuijzen, Anne-Wil Blankers en Will van Kralingen. We waren dolgraag gegaan. Maar ik moest in Frankrijk zijn om me voor te bereiden op mijn hoor zitting van 6 september in het Europees Parlement. Wat jammer nou.
Dan maar een cd. Een lief persoon heeft mij de vier strijkkwartetten van Tsjaikovski gegeven, uitgevoerd door het St. Petersburg String Quartet. Helaas wordt het tweede kwartet ontsierd door een flinke kras. Dat is vervelend want ik heb verder slechts het eerste en het derde kwartet, gespeeld door het Moscow String Quartet. Dan koop ik de andere cd met het tweede en het vierde kwartet erbij, dacht ik. Laat die nou juist niet leverbaar zijn! Zo schiet dat niet op met die 150 euro.
Maar we gaan naar Brussel! Daar ben ik op 31 augustus en die avond gaan we naar De Bitterzoet van Dennis Potter, die de meeslepende TV-serie The Singing Detective heeft gemaakt, in het Lunatheater. Het programma-blad omschrijft het als 'een satanisch gruwelsprookje'. Echt iets voor ons. Zo komen we vast en zeker van onze 150 euro af.
PS. Via-via kregen we vrijkaartjes. Dat was een streep door de rekening. Ik heb die 150 euro maar teruggestuurd.