150 EURO

Wekelijks vragen we een meer of minder bekende Nederlander om, op onze kosten, een bedrag van 150 euro aan cultuur te besteden en zijn of haar uitgaven toe te lichten....

Mijn eerste euro's gaan op aan voor mij ongebruikelijk bioscoopbezoek in Paradiso in Amsterdam. Hier wordt eens in de maand Cinema Digitaal georganiseerd. Voornamelijk independent movies, deze keer Happiness, van Todd Solonz, een veelluik over, op het eerste gezicht, modale mensen. Een beetje Shortcuts van Robert Altman, maar dan veel heavyer. De hoofdrollen zijn voor een psychiater (tevens kinderverkrachter), een onzekere joodse, intellectuele New Yorkse, een vadsige jongen die aan telefoonseks doet, een eveneens te dikke Mexicaanse dame die een portier in stukken snijdt en vervolgens in de ijskast bewaart, en nog zo wat freaks. Een ontluisterende kijk op leven in het Amerika van nu.

euro 13,61 met z'n tweeën. Over: euro 136,39

Via internet kom ik eindelijk aan het boekje Fifty one days on Mount Abu van kunstenaar Francesco Clemente, dat ik in New York in m'n handen heb gehad maar toen niet kocht. Toen ik me enkele dagen later bedacht, was het uitverkocht. Nu is het prachtig ingepakt thuisbezorgd via www.buchhandlung-walther-koenig.de

euro 29,50 Over: euro 106,89

Onontbeerlijk bij schilderen is muziek. Uit de serie 'DJ-Kicks' koop ik bij Concerto in de Utrechtsestraat in Amsterdam als eerste Thievery Cor poration, twee coole DJ's uit Washington die onder andere Braziliaanse bossa nova met breakbeats mixen, een vol uur durende sound scape! Ook koop ik Roots Manuva met Brand New Second Hand, Engelse hip hop met relaxte flow.

euro 36,21 Over: euro 70,68

Op weg naar mijn atelier kom ik vaak langs de Amsterdamse Oude Kerk, waar nu een overzicht van het werk van Emily Kame Kngwarreye hangt. Deze Australische oervrouw heeft de traditionele aboriginal schilderkunst op een totaal ander plan getild. Waar westerse kunstenaars de abstractie veelal door ratio bereikten, is het bij Emily vanuit gevoel ontstaan en diep geworteld in de cultuur en het land. Maar vooral: een ode aan verf! Prachtig werk zonder pretentie. Dat ze pas op haar tachtigste ging schilderen en in acht jaar bijna drieduizend schilderijen naliet, maakt het geheel er nog indrukwekkender op.

euro 3,40 (met Museumjaarkaart) Over: euro 67,28

Op de jaarlijkse Parade ging ik naar Freestyle Criminals van Hendrick-Jan de Stuntman, een soort Starsky & Hutch-persiflage, compleet met jaren zeventig outfits en een oude vluchtauto. Ook zag ik Crossroads, een voorstelling van Urgent Dance, een abominabel dansgroepje dat zijn naam helaas niet waarmaakt. Eén jongen met skates redt gelukkig enigszins de voorstelling. De Parade is al afgelopen, maar beide producties komen terug op de Winter Parade in oktober in de Westergasfabriek.

Entree: euro 6,81 (twee personen) + twee voorstellingen voor twee personen: euro 24,96 Over: euro 42,32

Eén van mijn favoriete stops in de Amsterdamse binnenstad is Atheneum Nieuwscentrum. Heerlijk om door alle nieuwe bladen te gaan en vooral door de afdeling kunst. Meestal vind ik er wel wat van mijn gading, dit keer is dat Modern Painters. In de zomereditie aandacht voor onder anderen Gary Hume en een geestig stuk van Matthew Collings, presentator van het BBC-programma en boek This is Modern Art. Ook Art in America schaf ik aan, voor een mooi artikel over Rothko.

euro 20,78 Over: euro 21,54

Uit boekhandel Scheltema, Holkema, Vermeulen kom ik altijd met meer boeken dan ik ooit lezen kan. Dit keer twijfel ik tussen de nieuwe catalogus van Sigmar Polke (werk op papier) en een reisgids over Cuba. Uiteindelijk valt mijn keus op het meest praktische boek: de Lonely Planet Survival Kit, over Cuba dus, waar ik deze maand heen ga.Tekort van euro 1,15 leg ik bij!

Lonely Planet Cuba: euro 22,69 Bijbetaald: euro 1,15

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden