150 EURO

Wekelijks vragen we een meer of minder bekende Nederlander op onze kosten een bedrag van weird 150 aan cultuur te besteden en zijn of haar uitgaven toe te lichten....

Bij dé hifi-winkel in de Muiderstraat te Amsterdam raakte ik met een klant in gesprek over dj'en, de muziek en de scene. Hij vroeg mij of ik 300 piek wilde verdienen, waarop mijn interesse natuurlijk meteen was gewekt. Uit ons gesprek bleek dat hij medewerker is bij Volkskrant Magazine en dat het blad voor de rubriek '150 euro' nog geen dj had gehad.

Gelukkig maar...

Om mijn zwaar verslaafde muziekgeest te voeden, toog ik naar het Alternatief op het slachthuisterrein in Haarlem.

Ik was daar nog nooit geweest en de gelegenheid leek mij een goede om er in het vinyl te grasduinen, aangezien mij al vaak aangeraden was er eens te gaan winkelen. Daar aangekomen bleek dat ik de door mij tot nog toe in de wind geslagen adviezen beter wat eerder had kunnen opvolgen.

Sander, eigenaar en enige medewerker, heeft van zijn huis zijn winkel gemaakt en dat maakt het geheel wel bijzonder.

Onder het genot van een kopje thee en een leuk gesprek wroette hij door de schijfkast, waardoor al gauw een aardig stapeltje te beluisteren materiaal ontstond. Tijdens het luisteren bekroop mij al gauw een benauwd gevoel: ik heb niet eens genoeg aan euro 150! Uiteindelijk, na wikken en wegen, verliet ik het pand tevreden met de volgende items:

- The black series 2.1, L.S.G., een donkere technoplaat met een geweldige opbouw.

- Kosovo 4, Techcommunity, deze verzamelaar is samengesteld uit niet eerder uitgebrachte tracks van onder andere Surgeon, The advent, Adam Beyer en Ben Sims. De opbrengsten zijn bedoeld als steun aan Kosovo. Een absolute aanrader!

Verder wilde ik met het geld van Volkskrant Magazine ook wat experimentele elektronische muziek kopen, iets waar ik normaal gesproken niet zoveel aan uitgeef. Ik slaagde daarin perfect met de volgende releases:

- Snacks, Panta rhei, volgens Sander een zeldzaam album, met daarop meeslepende, aparte tunes.

- Warp 10+3 remixes, dit verzamelwerk van het Warp-label is een 4-lp-box gevuld met heel veel aparte en mooie nummers van Aphex twin, Stereolab, Surgeon en vele anderen.

Dit juweeltje bracht de eurometer tot een hoogte van 71,97.

Een erg onderschatte, slechte eigenschap van plaatjes luisteren is, dat je er erg veel trek van krijgt.

In dit geval kwam dat mij wel goed uit, want zo kon ik me bezig gaan houden met een ander deel van de cultuur, namelijk de snackbarcultuur. 'Het diner' bestond uit een broodje warm vlees met pindasaus en een broodje tartaar speciaal. Als drankje koos ik 'n cola '99, een goed jaar. Tijdens deze maaltijd had ik tijd om te bedenken dat ik eigenlijk ook een film wilde zien waar ik een goede vriendin over gehoord had. Ik belde haar, en we spraken af er 's avonds heen te gaan. Intussen stond de teller op euro 77,76.

Ik ben naar Sarah gegaan en vanuit haar huis naar een café op de Botermarkt in Haarlem, waar wij in alle rust onder het genot van een witbiertje konden zoeken waar A simple plan draaide. Samen met de kaartjes voor de Filmschuur kostten de drankjes euro 19,74. Na de - overigens indrukwekkende - film gingen we allebei naar huis.

Met euro 52,5 over ben ik zondagavond naar Billy Nasty in de Amsterdamse Mazzo geweest en dat was een erg gezellig feestje, alleen de dj's Alexander Koning en Michel Becks zetten voor mijn gevoel een betere prestatie neer dan technocoryfee Nasty. Met de overgebleven euro's wil ik een boek met tekeningen van Giger kopen, maar ik weet nog niet hoeveel dat gaat kosten. Over de 150 euro zit ik dan in ieder geval.

Hiermee wil ik afsluiten en Volkskrant Magazine bedanken voor deze leuke opdracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden