13 modetips voor de lente
De lente is los. Hier dertien trends, kledingstukken, ontwerpers en evenementen die je het komende modeseizoen niet mag missen.
1. Denim dude
Denimliefhebbers kopen geen broek maar een boek: Denim Dudes. In dit nieuwe fotoboek betuigen tientallen jeansdragers hun liefde voor die ene spijkerbroek, dat stukgedragen spijkerjack of verwassen jeanshemd. Auteur Amy Leverton, die al tien jaar in de denimindustrie werkt, ondervroeg alleen mannen: kappers, ontwerpers, muzikanten en acteurs, van San Francisco tot Tokio. Ook de oprichters van de Amsterdamse kledingwinkel Tenue de Nîmes en de hoofdontwerper van het Nederlandse G-star komen aan het woord. Wie er dan nog niet genoeg van heeft, kan van 13 tot 18 april zijn hart ophalen tijdens de Amsterdam Denim Days. En vrouwelijke denimdragers, niet getreurd: Leverton werkt ook aan een tweede boek, Denim Dudettes.
Denim Dudes,€25, via The American Book Center, abc.nl
amsterdamdenimdays.com
2. Nog één keer Gaultier
Wie een betaalbare Gaultier wil scoren, moet dat dit seizoen nog doen. Want de Franse ontwerper (62) heeft genoeg van de snelheid en de druk van de confectie en gaat alleen nog couture maken. Afscheid nemen, deed hij in stijl: groots en meeslepend, met een laatste prêt-à-portershow vorige herfst in de vorm van een missverkiezing. Inclusief een presentator, opzwepende muziek, dansende modellen, modellen met maatje 40 en een flinke berg goudkleurige confetti tijdens de finale.
In het Parijse Grand Palais opent in april een overzichtstentoonstelling met zijn werk. Alles komt voorbij: zijn eerste collectie uit 1976, de Bretonse streep, de puntbeha (van Madonna) en de mannenrok. In zijn handen werd een gestreepte marinierstrui een badpak en van denim maakte hij net zo makkelijk een avondjurk als een spijkerbroek.
The Fashion World of Jean Paul Gaultier is van 1 april tot en met 3 augustus te zien in het Grand Palais, Parijs. grandpalais.fr
3. Witte gympen
De hagelwitte Stan Smith van Adidas was vorige zomer al een hype. Dit jaar zijn er steeds meer peperdure kopieën (al noemt geen modemerk dat zo, natuurlijk).
4. McQueen in Londen
Vijf jaar geleden stond de modewereld even stil. De Britse modeontwerper Alexander McQueen, befaamd om zijn controversiële ontwerpen en uitzonderlijke vakmanschap, pleegde op 11 februari 2010 zelfmoord.
Een jaar na zijn dood opende de overzichtstentoonstelling Savage Beauty in Metropolitan Museum of Art in New York. Een enorm succes: de wachttijden liepen op tot dik vijf uur, de tentoonstelling werd twee keer verlengd en trok 661.509 bezoekers. Nu komt de tentoonstelling naar het Victoria & Albert Museum in Londen, de stad waar McQueen zijn hele leven woonde. De eerste weken van de expositie zijn al uitverkocht, dus tijdig boeken is geboden. Het zal de eerste keer zijn (en waarschijnlijk de laatste) dat zo veel van McQueens werk in een keer in Europa te zien is.
Savage Beauty is vanaf vandaag tot 2 augustus 2015 te zien in het Victoria & Albert Museum, Londen. vam.ac.uk
5. Wilde pony
Voor de fanatiekelingen betekent een nieuw modeseizoen naast een stapel nieuwe kleren vaak ook een nieuw kapsel. Afgelopen zomer was het een te lange bob, vorig seizoen ging de hippe voorhoede voor grijs gekleurd haar, en nu is de pony een goed idee. De pony-van-nu wordt bij voorkeur net zo gedragen als in de jaren zeventig: een beetje te lang, lekker vol en vooral niet te netjes. Iets gekruld haar leent zich het best voor deze jarenzeventiglook.
6. Einde van de skinny
Het ziet ernaar uit dat het is gedaan met de hegemonie van de skinny jeans. De modewereld probeert al een tijdje andere modellen aan de man te brengen, zij het tot dusver met weinig resultaat. Maar nu heeft een aantal grote merken ineens wél succes met een ander soort broek. Het opvallendst is de flared jeans met wijduitlopende pijpen. Het Engelse merk MiH heeft een fijne in de collectie: de Marrakesh, jeans met een hoge taille. Zo'n broek is overigens niet voor iedereen weggelegd en vraagt zeker bij niet al te lange benen om hoge hakken.
Een spijkerbroek met rechte pijpen en een hoge taille is een makkelijker alternatief. Die in de collectie van het geliefde Zweedse merk Acne Studios heet de Jet. De Ace van Acne, eigenlijk een strakke spijkerbroek voor mannen, doet het ook goed bij vrouwen die op zoek zijn naar een simpele rechte spijkerbroek.
7. De kledingbieb
De mode- of kledingbibliotheek is de inloopkast die je altijd al wilde. Begin december ging in Utrecht de Kledingbibliotheek en in Amsterdam Lena open. Hier kun je tegen een vast maandbedrag eindeloos kleding lenen: van vintage tot jonge ontwerpers. Ook kun je er zelf kleding inbrengen.
De tijd is blijkbaar rijp voor dit soort initiatieven. Het is een duurzaam alternatief voor de goedkope modeketens als Primark, Topshop, H&M en Bershka waarmee kleding een wegwerpartikel is geworden. De initiatiefnemers van de kledingbibliotheken verzetten zich tegen dit idee. Ze willen de consument aansporen minder te kopen. Het grootste probleem in de modeindustrie is volgens hen dat er veel te veel, en veel te goedkoop wordt geproduceerd. En waarom kopen als je ook kunt delen?
lena-library.com en dekledingbibliotheek.nl
8. Lichtblauw
Sinds Louis Vuitton een paar jaar geleden hoge ogen gooide met modellen die hij van top tot teen gehuld in zachte pastelletjes de catwalk op stuurde, is het al een paar seizoenen simpel: zodra het lente is, dragen we pastel. Afgelopen zomer was zachtroze favoriet, maar komend seizoen kiezen we voor lichtblauw, zoals te zien tijdens de shows van Christian Dior, Altazurra, Valentino en Bottega Venata, om er een paar te noemen. Let wel: de ooit zo populaire combinatie pastel-met-pastel is voorbij en maakt plaats voor een stoerdere benadering. Combineer pastelblauw met tegenpolen als leer en denim en draag de kleur bij voorkeur oversized.
9. De culotte
Wie de wintervacht nog niet van de benen heeft gehaald, moet opschieten. Dankzij de populariteit van de culotte - de broekrok tot op de kuit - mogen de benen dit seizoen vroeg worden geshowd. Twee jaar geleden stuurden grote modemerken als Kenzo, Proenza Schouler en Derek Lam de culottes al de catwalks op. Niet dat zij daarmee nou zo vooruitstrevend waren: de kniebroek was in de 18de eeuw al ongekend populair bij de Franse adel (tot grote ergernis van het plebs, dat zich om die reden de sansculotten noemde). Dankzij ketens als Topshop, Zara, Asos en Cos zijn de culottes nu terug in het straatbeeld. De perfecte culotte eindigt op het slankste deel vlak boven óf onder de kuit. Verder is de culotte niet de moeilijkste: de broek laat zich zowel met hakken als sneakers combineren. Al vereist dat laatste wel een elegante top en gestifte lippen.
10. Retro is terug
De belangrijkste zomertrend is de revival van de jaren zeventig. Vooral de Italiaanse luxemerken zetten massaal in op bekende stijlelementen uit de goeie ouwe tijd. Denk aan bruin en bordeauxrood, bloemenprints, puntige kragen, suède doorknooprokjes, patchwork en broeken met uitlopende pijpen. Eerlijk is eerlijk: een beetje saai is het wel, weer zo'n retrotrend. Maar laat het maar aan de modemakers over om er iets nieuws aan toe te voegen. De leukste interpretatie van de jaren zeventig is die van Max Mara. Ook laarzen en flaphoeden voorzag hij van een geweldige bloemenprint . Voor wie zich van top tot teen in één print wil hijsen.
11. Tassen
Een nieuw seizoen is een goed excuus voor de aanschaf van een nieuwe tas.
12. Dit draagt zij
Twee bekende online-modenamen stellen hun favoriete outfits voor komend seizoen samen. Anna Nooshin (28) is medeoprichter en eigenaar van nsmbl.nl. In april verschijnt haar eerste boek, On Top, bij Unieboek Spectrum. (Instagram: @annanooshin)
Omschrijf je stijl eens.
'Ik zie er vrij simpel en klassiek uit. Ik hou van goed gemaakte spullen die niet te schreeuwerig zijn. Een paar jaar geleden was ik nog zoekende. Als ik nu oude foto's zie, vraag ik me soms af hoe ik bepaalde dingen heb kunnen aantrekken. Een groene outfit bijvoorbeeld: what was I thinking? Inmiddels weet ik zo ongeveer wat me wel en niet staat. Ik draag veel zwart, wit, donkerblauw en beige.'
Heb je stijlvoorbeelden?
'Ja, model Caroline de Maigret ziet er altijd goed uit en ze is zo op en top Frans. Ik vind de no-nonsensestijl van ontwerpster Phoebe Philo ook heel inspirerend.'
Wie zijn volgens jou de beste ontwerpers?
'Alles wat Phoebe Philo voor -Céline maakt, vind ik even mooi. Omdat het tijdloos en chic is. Mijn favoriete kledingstuk is een dikke, gebreide trui van Céline met een grote col. Als ik die aanheb, maakt het niet uit wat ik verder draag, want met die trui zie ik er altijd goed uit. Ik ben ook fan van Victoria Beckham, zij heeft zich van Spice Girl ontwikkeld tot een gewaardeerd modeontwerpster. Dat vind ik stoer. En ze maakt elegante jurken met een geweldige pasvorm.'
Hoe belangrijk is mode voor jou?
'Heel belangrijk. Als kind zat ik uren naar FashionTV te kijken. Ik was geobsedeerd door mode. Dat is minder geworden. Ik ben niet meer voortdurend bang dat ik iets mis en ik ben ook geen wandelende mode-encyclopedie. Maar ik volg de mode op de voet. Ik hou van de creativiteit en de snelheid van mode.'
Wat is je eerste modeherinnering?
'Als kind trokken mijn zusje en ik de sokken van mijn moeder aan over onze handen en dan deden we alsof het chique handschoenen waren. We speelden ook met mijn moeders lippenstift. Op mijn 7de zijn we uit Iran naar Nederland vertrokken en heb ik een tijdje in verschillende asielzoekerscentra gewoond. Ik vond het altijd leuk om te zien hoe de mensen daar met weinig middelen erin slaagden er toch goed uit te zien. Vooral de Angolese vrouwen deden hun best, zij zagen er vaak prachtig uit.'
Krijg je veel kleding cadeau?
'Ja, dat is onderdeel van mijn werk. Maar ik krijg niet alles opgestuurd hoor. Voor de kleding van Céline moet ik ook gewoon naar de winkel.'
Hoe is je website ontstaan?
'Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en ik ben cum laude afgestudeerd in de richting nieuwe media. Drieënhalf jaar geleden ben ik met een vriend die ik kende uit het asielzoekerscentrum in Zaandam gaan kijken of we een onlinemagazine voor vrouwen konden opzetten: dat werd nsmbl.nl, het is nu een van de grote onlinemagazines in Nederland.'
Aan welke projecten werk je op dit moment?
'Ik ben bezig met een aantal televisieprojecten en met het opzetten van een eigen YouTube-kanaal. Op 23 april verschijnt mijn eerste boek: On top, heet het. Het is een gids voor vrouwen op weg naar de top. Het gaat over hoe ik er zelf ben gekomen en is bedoeld voor alle vrouwen die zich afvragen of er misschien meer in hun leven zit. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen geluk en ik zou het leuk vinden als ik vrouwen kan inspireren om het roer om te gooien. Veel vrouwen hebben de neiging hun eigen ambities af te zwakken, dat vind ik zonde.'
13. Dit draagt hij
Mo Anwar (28) is redacteur mannenmode bij style.com (instagram: @themoanwar)
Wat is je eerste modeherinnering?
'Ik ben opgegroeid in Amsterdam Oud-Zuid, een chique buurt. Ik was een buitenbeentje en dat had ook met mijn kleding te maken. Ik droeg als kind bijna altijd joggingpakken terwijl de andere kinderen op school keurige kleding droegen. Maar mijn ouders vonden het prima, en ik vond comfort belangrijk. Ik heb kleding dus nooit gebruikt om ergens bij te horen. Ik was een rebel, en dat ben ik nog.'
Wil dat zeggen dat je nog steeds in joggingpak loopt?
'Niet meer dagelijks, mijn joggingpak bewaar ik tegenwoordig voor een dag of een avond thuis op de bank. Mijn stijl is klassiek met een romantische, poëtische, sportieve of etnische twist. Arabische stuks zoals de kaftan en de kandora zijn een belangrijk onderdeel van mijn stijl, die probeer ik van hun negatieve lading te ontdoen door ze op een onverwachte manier te combineren. Mijn outfits kloppen nooit helemaal.'
Hoe serieus neem jij mode?
'Volgens mij zijn er twee soorten mensen in de mode: zij die zich helemaal volgens de regels kleden en zij die zich op gevoel kleden. Ik behoor tot de laatste groep. Ik vind houding en motoriek heel belangrijk. Dat wil zeggen dat ik liever iemand zie die lekker in zijn of haar vel zit en iets afwijkends draagt dan iemand die op hoge hakken van Nicholas Kirkwood loopt en een jurk van Azzedine Alaïa draagt maar daar niet lekker in beweegt. Met regeltjes over wat wel en niet kan en mag in de mode heb ik niets. Ik kleed me zoals ik me voel. Als ik wakker word met het idee dat ik mijn broek wil afknippen omdat de zon schijnt, dan doe ik dat meteen.'
Hoe ben je in de mode terechtgekomen?
'Ik heb altijd al iets met mode. Ik hou ervan om er goed uit te zien. Maar ik had niet meteen door dat ik van mode mijn werk zou kunnen maken. Voordat ik begon aan een studie journalistiek en nieuwe media in Utrecht, heb ik een jaar arbeidsrecht gedaan. Ik kom uit een ondernemende familie. Als kind dacht ik: ik moet zorgen dat ik genoeg geld verdien, zodat ik later mooie kleren kan kopen.'
Krijg je veel kleding cadeau sinds je geregeld te zien bent op straatmodeblogs?
'Ik krijg wel eens wat opgestuurd en ik heb met een aantal merken afgesproken dat ik af en toe iets van ze draag. Maar als ik iets opgestuurd krijg dat ik niet mooi vind, trek ik het echt niet aan. Ik hou van kleding met een verhaal. Een van mijn favoriete kledingstukken is bijvoorbeeld de badjas van mijn opa, die combineer ik met een spijkerbroek.'
Heb je favoriete ontwerpers of merken?
'Ja, bij Haider Ackermann en Dries Van Noten slaag ik altijd. Merken vind ik niet belangrijk. Voor mij is de essentie van mode dat niemand precies weet wat ik draag. Ik heb één guilty pleasure: sneakers, die kunnen mij niet 'limited edition' genoeg zijn. Wat dat betreft ben ik net een vrouw, ik heb bijna driehonderd paar schoenen.'
Wie vind je inspirerend op modegebied?
'Mijn opa zag er altijd heel goed uit. Ik vind Martien Mellema van de Nederlandse Vogue ook heel bijzonder; als vrouw inspireert zij mij op het gebied van mannenmode. Ramses Shaffy vind ik inspirerend omdat er altijd zoveel om hem heen gebeurde. En ik kijk graag naar Olivier Lalanne van Vogue Homme, vanwege de joie de vivre die hij uitstraalt.'