13 maart, diverse kranten, condoleance voor Slobo Milosevic, foto's AFP/EPA:

Een ding weet ik zeker, wat er ook gebeurt, zo waar als ik leef, een foto zoen ik niet. Zoenen doe je met mensen die je kent....

Hans Aarsman

Af en toe kijk je naar dat fotootje, je pinkt een traan weg. Als denood erg hoog is, druk je het fotootje tegen je hart. Maar je gaat het nietzitten zoenen. Dat zou schrijnend zijn en een beetje ziekelijk. Niet ietsmet die foto doen dat je met de geportretteerde deed.

Ik durf er heel wat om te verwedden dat de twee vrouwen en twee mannenhierboven Milosevic nooit in het echt hebben gezoend. Ze kennen hem alleenvan ver. Wat ze van hem weten, hebben ze van horen zeggen, van publiciteiten propaganda. Niet bepaald het soort bronnen om te raadplegen als je wiltweten wie je voor je hebt. Deze mensen hebben eigenlijk geen flauw benul.Ze zoenen een voorstelling van iemand met wie ze nog nooit een woord hebbengewisseld.

Toch houden ze met hart en ziel van hun voorstelling. Ze zijn ervanovertuigd dat Milosevic een held is die hun volk met hand en tand verdedigdheeft. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze held daarbij zijn eigen zakkenvulde en moordeskaders op pad stuurde om een ander volk uit te roeien. Ofhij dat nou wel of niet op zijn geweten heeft, de mensen die een held inhem zien, zal het worst wezen. Je weet hoe mensen zijn. Ze geloven wat zewillen geloven. Mensen zijn niet te vertrouwen. Je moet ze kennen voor jeze zoent. En zelfs al ken je ze, dan nóg is het oppassen geblazen.

Ik maak me geen illusies, over mezelf ook niet. Je weet nooit hoe jereageert onder extreme omstandigheden. Niet als ze je komen vertellen datje aan een dodelijke ziekte lijdt. En ook niet als de geschiedenis eengewelddadige wending neemt. Maar ik weet één ding zeker: ik zal nooit uiteigen wil mijn lippen op een foto drukken.

Hans Aarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden