100 jaar De Stijl in Den Haag en Ed van der Elsken in Amsterdam

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van 100 jaar De Stijl in Den Haag tot Ed van der Elsken in Amsterdam.

Mirjam van der LindenKarin VeraartFloortje SmitArno Haijtema en Rutger Pontzen
Compostitie nr.8 uit 1917 van Bart van der Leck. Beeld Florence Henri / Collectie RKD
Compostitie nr.8 uit 1917 van Bart van der Leck.Beeld Florence Henri / Collectie RKD

1 Beeldende kunst: 100 jaar De Sijl. Gemeentemuseum Den Haag. T/m 21 mei

Honderd jaar geleden begon Theo van Doesburg een nieuw kunstblaadje, De Stijl genaamd. De belangrijkste bijdragen waren, buiten 'Does', afkomstig van de schilders Piet Mondriaan en Bart van der Leck, architect J.J.P. Oud en meubelmaker Gerrit Rietveld. Het tijdschrift bleek een revolutionaire verandering in kaart te brengen. In het Gemeentemuseum wordt nu aandacht besteed aan hoe twee van hen, Mondriaan en Van der Leck, in een onderlinge competitie het voortouw namen, om de moderne kunst in Nederland tot grote hoogte op te zwepen. Een fantastische dialoog.

Beeldende kunst

100 jaar De Stijl

2 Dans: The Nonsense Society, Jasper van Luijk, t/m 31 mei

In dit duet met live cello wordt het leven van Schubert voelbaar gemaakt. Verlangen - naar status, geld en de jeugdliefde die hij niet kon trouwen - speelde daarin een grote rol. Door muziek van Schubert te vermengen met een nieuwe compositie gaat de choreografie ook moeiteloos over een kunstenaarsbestaan en liefde nu.

Lees hier de heel recensie van Mirjam van der Linden.

Dans

The nonsense society

3 Theater: Burgerlijke Schemering door tgECHO. Tournee t/m 22 april. tgecho.com

Een vrouw koopt een man op Marktplaats. Is dat normaal? Nog voordat premier Rutte zijn 'normaal'- brief het land in had gestuurd, hield tgECHO (gevormd door actrices Lotte Dunselman en Anna Schoen) met schrijver Jibbe Willems dat begrip eens goed tegen het licht. Resulterend in een lekker stuk tegendraads fysiek theater dat het opneemt voor diversiteit en verbeelding.

Lees hier de recensie van Karin Veraart.

Theater

Burgerlijke Schemering

4 Dans: Krisztina's Keuze 2, Krisztina de Châtel, t/m 4 april

Zin in een gevarieerde update hedendaagse dans? Dan is dit programma een uitstekende keuze. De grand old dame van de Nederlandse moderne dans, choreograaf Krisztina de Châtel, bundelde vijf talentvolle makers. Van stuiterballen in fitnesspakjes, tot een lichaam dat in vouwen en kronkels oogt als een levende sculptuur.

Lees hier de hele recensie van Mirjam van der Linden.

Dans

Krisztina's Keuze 2

5 Film: Paterson, regie Jim Jarmusch

Het leven van buschauffeur en undercover-dichter Paterson kabbelt maar wat voort. Maar juist daardoor heeft hij oog voor de schoonheid van het onopmerkelijke, laat regisseur Jim Jarmusch zien. Paterson is een opeenvolging van mooie, liefdevolle en geestige observaties. Het perfecte tegengif voor turbulente tijden en een film om te koesteren.

Lees hier de hele recensie van Floortje Smit.

Film

Paterson

6 Fotografie: Ed van der Elsken: De verliefde camera. Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 21 mei

Hoe deed Ed van der Elsken dat toch - doordringen tot de ziel van de mensen voor zijn camera? Het antwoord ligt besloten in de grote tentoonstelling over de beroemde fotograaf in Stedelijk Museum in Amsterdam - het grootste overzicht van zijn werk in 25 jaar. Van der Elsken (1925-1990) was brutaal, ontwapenend, provocatief, soms intimiderend en voor niemand bang, zo blijkt ook uit de talrijke filmpfragmenten die in De verliefde camera worden getoond.

Lees hier de recensie van Arno Haijtema.

Fotografie

Ed van der Elsken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden