100 dagen

Balkenende, Bos, Rouvoet en de overige geachte collega’s besloten hun ‘100 dagentoer’ door het land gisteren met een gezamenlijk optreden bij Knevel + Van den Brink....

Wim de Jong

EénVandaag had het leukste en tegelijk venijnigste fragment met een bezoek van de minister van Financiën in het Rotterdamse Overschie. Wouter Bos en zijn secondanten spotten twee zwarte vrouwen in een verder lege straat. Ze speren direct op het tweetal af, opdat de minister hun klaagzang over het leven in een probleemwijk kan aanhoren.

Terwijl de ene dame haar mantel vergeefs over haar hoofd probeert te trekken en zich voor de camera uit de voeten maakt, kan de ander wel een dringende kwestie noemen: die boom hier vol rupsen, kan daar nou eens niet wat aan worden gedaan?! Iemand uit het gezelschap van de minister moet haar na afloop uitleggen dat ze niet met ‘minister Balken’ heeft gesproken maar met ene Bos, die dan nog steeds moeilijk naar die boom staat te turen.

Netwerk volgde herenkapper, ‘gewoon mens’ en betrokken burger Henk de Fluiter tijdens zijn gang naar de ‘slothappening’ van The Balkenende Four gisteren in Utrecht, en in de VARA-talkshow Wat heet! kreeg politiek commentator Yoeri Albrecht van Goedemorgen Nederland uitgebreid het woord over de volbrachte initiatierite van het kabinet.

Ex-atlete Ellen van Langen en europarlementariër Sophie in ’t Veld waren trouwens ook niet voor niks naar dat nieuwe praatprogramma gekomen, voor iedereen die erin aanschuift blijkt er volop tijd. Je weet wat dat betreft nog steeds niet wat je meemaakt; je verwacht elk moment die harde tune van De wereld draait door nog die weer een nieuw grappig dingetje aankondigt.

De laconieke rust waarmee presentator Leon Verdonschot gasten en onderwerpen in Wat heet! ter sprake brengt, doet de rest. Het zal wel vloeken in de Hilversumse kerk zijn, maar is het niet heerlijk om eens een nieuwkomer voor de camera’s bezig te zien die weinig last heeft van die opgeschroefde passie en snelheid die bij talkshows en jongens-tv hoort? Hoe heb ik ooit kunnen schrijven dat de VARA geen moeite doet om zich met nieuwe presentatoren te onderscheiden?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden