10 9 8 7 6 5 4 3 1 2

Wat waren de beste tv-programma’s van 2007? Welke tv-persoonlijkheden deden er het meest toe? En wat waren uw grootste tv-ergernissen?...

2. Tv-programma: Boeken. ‘Met het Uur van de Wolf en Close-Up het beste wat de tv aan cultuur te bieden heeft. Wim Brands bereidt zich zéér grondig voor’ (Kees Fens). ‘Het is een verademing naar een programma te kijken waarin mensen ontspannen zeggen wat ze vinden. De gekozen boeken geven meestal aanleiding tot een interessante discussie, en Brands slaagt er in treffende thema’s aan te roeren, zonder zich op de voorgrond te dringen. Het enige minpunt, maar daar kunnen de makers niets aan doen, is dat niet alleen het kanaal (Ned. 1 of 2), maar ook het aanvangsuur gedurig wisselt’ (Rob van Schaik). ‘Een half uur om over één boek te spreken, waar vind je dat nog? Brands stelt indringende vragen, schroomt niet voor advocaat van de duivel te spelen en verschaft ons kijkers veel informatie en genoegen’ (Hilde Vervaat).

2. Tv-persoonlijkheid: Paul de Leeuw. ‘Spraakmakendste tv-persoonlijkheid in positieve zin! Hij kan werkelijk met alle mensen omgaan. Hoogtepunten zijn, telkens weer, zijn reacties op mensen die steun bij hem zoeken: nooit klef, altijd oprecht en warm. Hij laat emoties binnenkomen, maar grenst ook duidelijk af. Heel mooi en goed vind ik dat. Hij is alert, direct, creatief, geestig, aandachtig, persoonlijk, brutaal en niemand wordt boos op hem’ (Margreet Vis). ‘De persoonlijkheid van het jaar, in alles wat hij doet. Lekker zichzelf. Knap om dat nog steeds te blijven’ (Willem Nieuwdorp).

2. Tv-ergernis: Nelleke van der Krogt. ‘Tussen Kunst en Kitsch zou enorm verbeteren zonder de hinderlijke Nelleke van der Krogt’ (Cobi Bordewijk). ‘Het is de totaal overbodige aanwezigheid van de ‘presentatrice’ Nelleke van der Krogt die bovenmatig stoort. En berg je als ze leuk bijdehand gaat doen, echt tenenkrommend!’ (Gerard Lubbers). ‘Zij verziekt het programma met haar maniertjes en haar mislukte pogingen om leuk te zijn. Met pensioen! Misschien kan zij nog wat reclame doen of gaan werken bij omroep Max’ (T. Bartel). ‘Een prachtvrouw: een voorbeeld voor rijpe dames. De presentatie past perfect bij het vaak onnozele, geldbeluste publiek’ (Ron Konijnendijk). ‘Een irritante, opdringerige kakelende kip. Ontsiert in hoge mate mijn favoriete programma Tussen Kunst en Kitsch’ (Joop Dölle).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden